1 NİSAN DÜNYA ŞAKA GÜNÜ NEDİR?

1 Nisan, yılda bir kez herkesin birbirine şaka yaptığı bir gündür. Çeşitli şakalarla eğlenilen, yüzlerin tebessüme büründüğü 1 Nisan günü, dünyada çok uzun yıllardan beri şakalarla kutlanmaktadır.

1 Nisan Şaka Günü Tarihçesi

1564 yılında İlk "1 Nisan" şakaları Fransa'da yapılmaya başlanmıştır. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart iken, 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe almıştır. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmamıştır. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam etmişler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. 

1 Nisan Dünya Şaka Günü

Bu yıl değiştirilen takvime göre, eski yılbaşı sayılan Nisan'ın 1'i, yerini yeni yılbaşı 1 Ocak'a bırakmaktaydı. Nisan'ın ilk günü, yeni yıl kutlamaya alışmış olan halk ve yeni takvim uygulamasını beğenmeyenler, çeşitli şakalar yapmaya başladılar. Fransızlar, bu şakalara "Poisson D'avril" (Nisan balığı) adını vermişlerdir.

Bu günde herkese sürpriz hediyeler vermiş, gerçek olmayan haberler üretmişlerdir. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirmişlerdir. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayılmıştır.

Editör: Nurseli Fırat