İnsan Hakları Günü, 10 Aralık 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği günden bugüne kadar her 10 Aralık'ta kutlanan gündür. Birçok önemli isim, İnsan Hakları Günü için mesaj yayınladı. İşte o mesajlar..

10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ

İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948'de hazırlandı ve 10 Aralık 1948'de Genel Kurulun Paris'te yapılan oturumunda kabul edildi.

dünya-insan-hakları-günü-10-aralık

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ

İnsan hakları, tüm insanlara hiçbir ayrım gözetmeksizin insan onuruna yaraşır muamele edilmesi fikrini ifade etmektedir. Yaşam hakkından din ve inanç özgürlüğüne, onurlu çalışma hakkından sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına varıncaya kadar çok geniş haklar kategorisini kapsamaktadır ve evrenseldir.

İki dünya savaşının yaşandığı Yirminci Yüzyıl, insan hakları idesinden uzaklaşılması durumunda yaşanabilecek ihlallere dair tarihi deneyimleri gözler önüne sermiştir. Bu deneyimlerden mülhem olarak, özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra hem uluslararası hukuk hem de devletlerin yaptığı iç düzenlemeler vasıtasıyla insan haklarının korunması ve özgürlüklerin genişletilmesi temel gaye haline gelmiştir.

10-aralık-

Bu amaç doğrultusunda, 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi” kabul edilmiştir. Beyanname bağlayıcı bir metin olmasa da kendisinden sonra hazırlanan ulusal ve uluslararası birçok norma kaynaklık etmiştir. Dünyanın tüm bölgelerinden farklı kültür ve toplumların temsilcileri tarafından hazırlanan Beyanname, ilk kez insan haklarının evrensel olarak korunmasını gündeme getirmiştir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, insanların onur ve haklar bakımından eşit olduğunu deklare ederken, insanların birbirine kardeşçe davranması konusunda çağrıda bulunmuştur.

çevre-ve-şehircilik

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mesajları

Birçok kurum ve kuruluş Dünya İnsan Hakları Günü için mesaj yayınladı. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı MEHMET ÖZHASEKİ de, bakanlığın resmi internet sitesinde İnsan Hakları Günü için bir mesaj paylaştı. Özhaseki paylaştığı mesajda;

'Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilişinin 69. yıl dönümü vesilesiyle vatandaşlarımızın ve dünya milletlerinin İnsan Hakları gününü tebrik ediyorum.

10_aralik_dunya_insan_haklari_gunu_mesajlari_
 
İnsan; Cenab-ı Hakk tarafından eşref-i mahlukat kılınmıştır. Dünyadaki pek çok varlık da insan için bir imkan ve nimettir. Lakin kutlu mesajdan uzaklaşan körelen vicdanlar, insana verilen değere büyük darbe vurmuştur.
 
Daha fazla gelişme ve refah isteği, sömürgeciliğe yol açmış, ademoğlunun izzet-i nefsi ayaklar altına alınmıştır. İnsanlar renk, din, dil ve kültür ayrımına tabi tutulmuş, tahakküm eden gruptan olmayanlar asimile edilmiş hatta soykırıma varan mezalimlere maruz kalmışlardır. 

insan-hakları-günü
 
Hak ihlallerinin son örneği İsrail’in Filistin’deki Kudüs merkezli işgal politikasıdır. Uluslararası hukuk kurallarını ayaklar altına alan bu dayatmacı girişim Filistin sorununu çözmek için gösterilen barışçıl çabaları da sekteye uğratacaktır. Kudüs, İsrail’in başkenti değil barışın başkenti olarak kalmalıdır. Unutulmamalıdır ki, temel hak ve hürriyetlerin hiçe sayıldığı bir ortamda adil ve kalıcı barışın sağlanması da mümkün değildir. 
 
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nün, en temel insan haklarının ihlal edilmediği, çocukların ölmediği, anne, babaların gözyaşlarının dindiği, yangınların söndüğü bir dünyaya adımın atıldığı ilk gün olmasını dilerim.' dedi.

Editör: Nurseli Fırat