İstiklal Marşı, Büyük şair Mehmet Akif Ersoy tarafından sözleri yazılan, her okuduğumuzda bizleri milli mücadele yıllarına götürerek gururlandıran milli marşımızdır. İstiklal Marşı'nın kabulü ile ilgili detayları öğrenmek isteyenler, İstiklal Marşı'nın kabulünün kaçıncı yılı, ne zaman, hangi tarihte kabul edildi? İstiklal Marşı'nın bestecisi kimdir? gibi sorulara yanıt arıyor.İşte detaylar..

İstiklal Marşı Kabulü 12 Mart 4

İSTİKLAL MARŞI NASIL YAZILDI?

İstiklal Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması amacıyla 1921'de bir güfte yarışması düzenlenmiş ve yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Eser gönderenler arasında birçok tanınmış isim yer almıştır. "Çanakkale Şehitlerine" ve "Bülbül" gibi şiirlerin sahibi Mehmet Âkif'in "Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini" düşündüğü için yarışmaya katılmak istemememiştir. Son şiir gönderme tarihi olan 23 Aralık 1920'den sonra Eğitim Bakanlığı güfteleri incelemiş ancak içlerinde istiklal marşı olabilecek bir eser bulamamıştır.

İstiklal Marşı Kabulü 12 Mart 3

Mehmet Âkif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey'in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara'daki Taceddin Dergâhı'ndaki odasında, Türk ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve Bakanlığa teslim etmiştir. Mehmet Akif Ersoy, teslim ettiği şiirinde; Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir

Ünlü şair Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı, herkesin sabırsızlıkla beklediği şiir on gün içerisinde tamamlanmış ve 17 Şubat 1921 tarihinde Sebilürreşad dergisinin ilk sayfasında "Kahraman Ordumuza" ithafıyla yayımlanmıştır. 1 Mart 1921'de başkanlığını Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı Meclis görüşmelerinde İstiklal Marşı Şiiri, elemelerden kalan son altı şiirle birlikte Meclis'in seçimine sunulmuştur. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapılmış ve Mehmet Akif'in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir.

İstiklal Marşı Kabulü 12 Mart 2

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN KAÇINCI YILI, NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE KABUL EDİLDİ?

İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşıdır. Hamdullah Suphi Bey'in kürsüden okuduğu, Atatürk'ün "Bu marş, bizim inkılabımızın ruhunu anlatır" dediği İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir. 2024 yılı, 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün 103. yılıdır.

İSTİKLAL MARŞI'NIN BESTECİSİ KİMDİR?

İstiklal Marşı, Türkiye'nin bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinde önemli bir dönüm noktasını temsil etmektedir. İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış ve Osman Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir.
 

Editör: Nurseli Fırat