20 milyon öğrenci karne sevinci yaşadı. Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okullarda öğrenim gören 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmen, 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk yarıyılını tamamladı. Türkiye genelindeki 74.000 okul ve 744.000 derslikte başlayan eğitim-öğretim yılının ilk dönemi, öğrencilerin karnelerini almasıyla sona erdi. 16 günlük yarıyıl tatili, öğrenciler için resmi olarak başladı.

Karne_günü_1

ÖDEV YERİNE SANATSAL VE KÜLTÜREL AKTİVİTELER

Bakanlık, yarıyıl tatilinde öğrencilere yönelik ev ödevi yerine, onların sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarını teşvik etmeyi hedefliyor. Ailelerle birlikte yapılacak etkinliklerle kaliteli zaman geçirilmesini öngören bakanlık, etkileşimli dijital rehber kitaplar da hazırladı.

ogrenci_karnesi_karne_gunu_2

LİSELERDE YENİ DÖNEM: SINIFTA KALMA GERİ GELDİ

Bakanlık, bu yıl lise eğitiminde önemli değişikliklere imza attı. Devamsızlık koşulları yeniden düzenlenirken, sınıf tekrarı uygulaması geri getirildi ve açık öğretime geçişler daha da zorlaştırıldı. Liselerde 50 ortalamayla sınıf geçme uygulamasına son verildi ve en fazla bir dersten başarısız olan öğrencilerin bir üst sınıfa geçişine izin verildi. Devamsızlık affı kaldırıldı ve öğrenciler, özürsüz devamsızlık yaptıkları her gün için fazladan sosyal sorumluluk çalışması yapacak.

ögrenci_karnesi_karne_gunu

SINAVLARDA YENİ DÜZENLEME

MEB, sınavlara ilişkin yeni bir çatı yönetmelik yayımlayarak, yazılı sınavların ortak olarak yapılmasını sağladı. İlkokul 4. sınıflarda ise yazılı sınav uygulaması kaldırılarak, öğrencilerin notlarının gelişim dosyalarına göre verilmesine karar verildi. Türkçe ve yabancı dil dersleri için sınavlar, dil becerilerini ölçecek şekilde düzenlendi.

ogrenci_karnesi_karne_gunu_1

EĞİTİM ÖĞRETİM TAKVİMİ

2023-2024 eğitim öğretim yılının yarıyıl tatili 22 Ocak Pazartesi günü başladı ve 2 Şubat Cuma günü sona erecek. İkinci dönem 5 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 14 Haziran Cuma günü tamamlanacak. İkinci dönem ara tatili ise 8-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 2024-2025 eğitim öğretim yılı ise 9 Eylül'de başlayacak.

Editör: Mevlüt Peker