Nüfusun büyük çoğunluğunu doğrudan ilgilendiren 2024 yılı asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık başında bir araya gelecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında, satın alma gücü paritesi ele alındığı için enflasyon oranındaki artış asgari ücrete yapılacak zamda da başat faktörler arasında yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yüzde 65 yıl sonu enflasyon tahminine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması tahmin ediliyor.

iaieaieaieai

Mevcut asgari ücrete 6 aylık enflasyona göre artış yapılırsa net 15 bin 735 liraya çıkacak. Asgari ücret hakkında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, enflasyon altında bir oranın olmayacağını belirtmişti.

Türkiye’de mevcut asgari ücretin altında bir ödeme kabul edilmiyor. Asgari ücrete yapılan zam diğer çalışanlar için de bir yol haritası niteliğinde oluyor.

Asgari ücret neye göre belirleniyor, 2024 Ocak zammı ne kadar olacak?

Asgari ücret kararı gerçekleşen ve hedef enflasyon, ülke ekonomisi, yaşam maliyeti, ücretliler geçinme indeksleri, refah payı gibi faktörler göz önüne alınarak tespit ediliyor. 2023 yılında Asgari ücret Temmuz ayında brüt günlük 447,15, aylık brüt 13.414,50, net 11.402,32 lira olarak kabul edildi.

YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK

2024 Asgari ücret zammında henüz resmi bir açıklama yok, beklenti yüzde 40-50 aralığında olacağı tahmin ediliyor. Değişken enflasyon tahminine göre yüzde 40 olursa 4 bin 560 lira artışla 15 bin 962 liraya, memur maaş artışı dikkate alınırsa yüzde 50 artışla 17 bin 103 liraya yükselecek.

iaia432423

ÖDENEKLER DE ARTACAK

Artışla birlikte iş göremezlik ödeneği, emzirme ödeneği, ihbar tazminatı ve İşsizlik maaşı da artacak. Ayrıca emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda yükselecek.

ENFLASYONU DA ETKİLEYECEK

Mevcut yıllık yüzde 60’ın üzerinde olan asgari ücrete 2024 yılında zam gelmesiyle birlikte işverenlerin maliyeti artacağı için enflasyon üzerinde asgari ücretin bir miktar baskı oluşturması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise maaşların beklenen enflasyon tahminine göre ayarlanmasını savunuyor. Dünyada birçok ülkede maaşlar böyle belirleniyor. 

Kaynak: Sabah

Kaynak: SABAH