KAZANAN KADIN BELEDİYE BAŞKANLARI

Türkiye’de kadınların siyasi hayatta varlığını gösteren ilk adım Nezihe Muhiddin önderliğinde 1923’te atılmıştır. Bu adımı, resmi olarak kadınların siyasal haklarını ilk kez kullanmasını sağlayan 1930 yılı belediye seçimleri ve 1933 yılı köy muhtar ve heyetlerine seçilme hakkı takip etmiştir. Zamanla her alanda yönetici olarak seçilen kadınlar, son yıllarda belediye seçimlerinde de ön plana çıkmıştır.

2019'daki yerel seçimlerde kadın aday oranı yüzde 7,89 iken, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde bu oran iki kat artmıştır. 2024 Mahalli İdareler seçim sonuçlarına göre 81 ilin 11'i kadınlar tarafından yönetilecek. Peki hangi illerin belediye başkanı kadın İşte belediye başkanı olan o isimler..

Fatma Şahin

2024 KADIN BELEDİYE BAŞKANLARI

Gaziantep-Fatma Şahin

Fatma Şahin, Gaziantep'te büyükşehir belediye başkanlığı yarışını önde bitirdi. AK Parti Adayı Fatma Şahin, iki dönem Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığını yürütmüş ve tekrar en çok oy alan aday olmuştur.

Candan Yüceer

Tekirdağ-Candan Yüceer

Filiz Gencan Akın

Edirne-Filiz Gencan Akın

Trakya'da CHP'li iki aday Candan Yüceer ve Filiz Gencan Akın, oy çoğunluğuyla belediye başkanı seçiildi.

Özlem Çerçioğlu

Aydın-Özlem Çerçioğlu

Aydın’da CHP'li Özlem Çerçioğlu yüzde 50'nin üzerinde oy aldı. Çerçioğlu da böylece belediye başkanlığında 3'üncü dönemine adım attı.

Burcu Köksal

Afyonkarahisar-Burcu Köksal

Köksal, seçim sürecinde DEM Partiye yönelik söylemleri ile parti içi ve parti dışında çok konuşulan isimlerden biri olmuştu. Burcu Köksal, Afyonkarahisar'da CHP'nin kentte uzun yıllardır aradığı başarıyı kazandı.

Ayşe Ünlüce

Eskişehir-Ayşe Ünlüce

Yılmaz Büyükerşen’in varisi olarak gösterdiği CHP'li Ayşe Ünlüce, Eskişehir'de Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Melek Mızrak Subaşı

Bilecik-Melek Mızrak Subaşı

Melek Mızrak Subaşı, Bilecik'te 31 2024 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Belediye Başkanı olarak seçildi.

Ayşe Serra Bucak Küçük

Diyarbakır-Ayşe Serra Bucak Küçük

Sofya Alağaş

Siirt-Sofya Alağaş

Gülüstan Sönük

Batman-Gülüstan Sönük

Hazal Aras

Ağrı-Hazal Aras

Diyarbakır'da, Siirt’te, Batman’da ve Ağrı'da DEM Parti adayı Sofya Alağaş, Ayşe Serra Bucak Küçük, Gülüstan Sönük ve Hazal Aras rakiplerinin önüne geçerek belediye başkanı oldu.

Editör: Nurseli Fırat