Nisan ayının başlaması ile birlikte gözler, her ay bir önceki aya ait enflasyon rakamlarını paylaşan TÜİK'in mart ay enflasyon duyurusuna çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon oranları, ocak ayında asgari ücret zammı ve yıl başı fiyat ayarlamaları etkisiyle yüzde 6,7 yükselmişti. Şubat ayında ise fiyat artışlarının birikimli etkisiyle yüzde 4,53 ile beklentileri aşmıştı. Böylece yılın ilk iki ayında enflasyondaki artış yüzde 11,23 seviyesine çıkmıştı. Peki, Mart ayı enflasyon oranları ne zaman açıklanacak? 3 aylık enflasyon farkı beklentisi ne kadar? İşte, enflasyon beklentisi ve mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanacağı tarih..

Enflasyon 2

MART 2024 ENFLASYON VERİLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mart ayı enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih araştırılıyor. 2024 yılının ilk iki ayına ilişkin enflasyon verileri geçtiğimiz aylarda belli olmuştu. Enflasyon, ocak ayında asgari ücret zammı ve yıl başı fiyat ayarlamaları etkisiyle yüzde 6,7 yükselmişti. Şubat ayında ise fiyat artışlarının birikimli etkisiyle yüzde 4,53 ile beklentileri aşmıştı. Böylece yılın ilk iki ayında enflasyondaki artış yüzde 11,23 seviyesine çıktı. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi ise yüzde 36 olarak belirlenmişti.

Enflasyon 1

Türkiye’de birçok maaş zammı ve ödemeler enflasyon farkı üzerinden belirleniyor. Bu sebeple de 3 aylık enflasyon farkı merak ediliyor. 2024 Mart ayı enflasyon farkı için araştırmalar devam ederken, Mart ayı enflasyon rakamları ve 3 aylık enflasyon farkı verilerinin açıklanacağı tarih belli oldu. TÜİK Mart 2024 enflasyon rakamları 3 Nisan Çarşamba günü açıklanacak. 

Enflasyon Reuters

3 AYLIK ENFLASYON FARKI İÇİN EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Mart Çarşamba günü açıklanacak Mart ayı enflasyon verilerine ilişkin beklentiler, aylık enflasyonun yüzde 3,5 yükseleceği yönünde. Yılın ilk iki ayında enflasyon oranları beklentinin üstünde gerçekleşmişti. Ocak ayında yüzde 6.7, şubat ayında ise enflasyon yüzde 4.53 olmuştu. 3 Nisan çarşamba günü mart ayına ilişkin yeni veriler TÜİK tarafından duyurulacak. 

enflasyon dolar para ekonomi 3

Şubat ayında enflasyonun yüksek çıkmasının ardından Merkez Bankası politika faizini sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırmış ve politika faizi yüzde 50’ye çıkarılmıştı. Enflasyonun seyri, alınacak önlemler seçimin bittiği dönemde dikkatle takip edilecek.

enflasyon dolar para ekonomi 6

Yıllık enflasyonun yüzde 69'u aşması öngörülüyor. Merkez Bankası, aylık enflasyonun ana eğilimindeki gidişatı dikkat alıyor. Enflasyonun mart ayında gıda ve hizmetlerde yaşanan fiyat artışlarının etkisiyle yükselmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde mart ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,43 olarak açıklandı. Yıl sonu TÜFE beklentisi ise yüzde 44,19'a yükseldi.

Editör: Nurseli Fırat