Yeni yıl ile birlikte yüzde 49.11 oranında artışla 17 bin 2 TL olan asgari ücretin ardından, 2024’te uygulanacak vergi ve cezalara ilişkin olarak genel tebliğler Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan tebliğ ile birlikte, milyonlarca çalışanın 2024 yılında alacağı günlük yemek ve ulaşım bedelleri de belli oldu. Buna göre, 2024 yılında günlük yemek ve yol parası ücretlerine yüzde 54.54 zam yapıldı.

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan; Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, Harçlar Kanunu Genel Tebliği ve Gelir Vergisi Genel Tebliği yeni yıl ile birlikte yürürlüğe girdi. Yeni tebliğin ardından şirketlerin çalışanlara verdiği günlük yemek ve yol parası istisna tutarlarında da artış yaşandı. 

YEMEK VE YOL PARASINDA ARTIŞ

Kararla birlikte; günlük 110 lira olan yemek parası istisna tutarı, 2024 yılı için 170 liraya, 56 lira olan yol parası istisna tutarı da 88 liraya çıkarıldı. Buna göre, bir çalışanın aylık yemek parası 4 bin 420 TL'ye, yol parası ise 2 bin 888 TL'ye yükseldi. Şirketlerin çalışanlarına verdikleri bu tutar, vergiden muaf tutulacak. Öte yandan Gelir Vergisi Kanunu’na göre işverenler, çalışanlarına günlük yemek bedeli tutarında yemek desteğinde bulunduklarında, devlet yapılan ödemeyi Gelir Vergisi, Damga Vergisi, SGK İşveren Hissesi, SGK İşçi Priminden istisna tutuyor. Gelir vergisinden istisna tutulan günlük yemek ücreti her sene yeniden belirleniyor.

Editör: Ozan Barış Erim