Dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? Ölüm aylığı kaç TL? 2024 yılının ilk on beş günü geride kaldı. Yeni yılda her maaşa belirli oranlarda zam yapıldı. Dul ve yetim maaşları da dahil olmak üzere birçok sosyal yardım ödemesine de zam geldi.

emekli-aylik-maas-2

Bu çerçevede, eşini kaybetmiş olanlara dul maaşı, çocuklara ise yetim maaşı ödenmeye başlandı. Yapılan zamlarla birlikte, bu ödemeleri alan kişilere daha faydalı olması hedefleniyor. Peki dul ve yetim aylığı ne kadar oldu, kaç TL? İşte detaylar...

emekli-aylik-maas-14

Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar Oldu? Bakan Göktaş Açıkladı!

Ölüm aylığı olarak da bilinen dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının eşine ve çocuklarına yönelik bir destektir. Ölen kişilerin ardında kalan eş ve çocukları için oluşturulan fon, hayatta kalanların ekonomik olarak mağdur olmamalarını sağlar. Dul ve yetim maaşları, Türkiye'de sosyal yardım programları kapsamında yer almaktadır.

Mahinur_Ozdemir_Goktas_2023_aa1

Dul aylığı, ölen sigortalının eşine bağlanan aylık olarak adlandırılır ve Medeni Kanunlara uygun evlilik bağı şartını taşır. Çocuklara yönelik yetim aylığı ise "yetim aylığı" olarak bilinir.

Mahinur_Ozdemir_Goktas_2023_aa2

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yaptığı açıklamaya göre, yeni yıl itibarıyla önemli bir zamla birlikte ödenmeye başlandı. Bakan Göktaş, gerçekleştirilen düzenlemelerin sosyal yardım programlarının aylık ödemelerini yüzde 50'ye yakın bir oranda artırdığını belirtti. 

turk lirasi para banknot maas zam pexels-pixabay (5)

%75, %50 ve %25 Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar Oldu?

Emekli aylıklarına enflasyona bağlı olarak yüzde 37.57 artış yapılacaktı. Refah payı ile bu oran yüzde 42.6'ya yükseltiliyor. Buna göre en düşük emekli maaşı 10.000 TL'ye ulaştı. 

para-turk-lirasi-maas-zam-banknot-emekli-memur

  • Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL,
  • Yüzde 50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL,
  • Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL maaş farkı dahil yeni ödeme alacak.

emekli_maas_zammi_8

Bu sayılar, belirtilen oranlarda yapılan zamların ardından elde edilecek yeni ödeme miktarlarını yansıtmaktadır.

Editör: Nurseli Fırat