EKİNOKS NEDİR, NE DEMEK?

Ekinoks, Latince aequus (eşit) ve nox (gece) sözcüklerinin birleşimi olan aequinoctium sözcüğüne dayanmaktadır. Ekinoks, gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Ekinoks, gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği veya ılım olarak tanımlanmaktadır. Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. İlkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır.

en-uzun-gece-ne-zaman-21-aralık-2023-3

Kuzey Yarımküre'de 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur. Güney Yarımküre'de 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.

21 MART İLKBAHAR EKİNOKSU'NDA NELER OLUR?

21 Mart Ekinoksu'nda güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de ilkbahar başlamaktadır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Türkiye Kuzey Yarım Küre'de yer almaktadır ve ülkemizde de 21 Mart tarihinden itibaren havalar ısınmaya ve gündüzler uzamaya başlayacak.

Cemre Düşmesi 5

21 Mart tarihinde Güney Yarım Küre'de ise olaylar tam tersi gerçekleşir. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar'ın başlangıcıdır ve geceler uzamaya başlar. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. 21 Mart tarihinde Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Editör: Nurseli Fırat