Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla 7 bin anne ve bakıcıya 325 avro destek verileceğini duyurdu. Avrupa Birliği destekli projeyle annelere 325 euro yardım yapılacak. Bu gelişmeyle birlikte kimlerin başvuru yapabileceği ve nasıl başvuru yapılacağı araştırılıyor.

dolar euro döviz kuru para

Annelere 325 Euro Destek Projesi'ni Bakan Işıkhan Duyurdu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın, eğitimli çocuk bakıcıları ve kadın istihdamını desteklemesi projesinin ikinci fazını hayata geçirmek için SGK’nın çalışmaları tamamladığı yönünde açıklaması üzerine gündeme geldi. Işıkhan yaptığı açıklamada, "SGK'den 7 bin anne ve bakıcıya 325 avro destek" müjdesini vermişti.  Bakan Işıkhan, açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

"Sosyal Güvenlik Kurumumuz aracılığıyla çocuk bakım sorumlulukları nedeniyle istihdamdan uzaklaşma riski bulunan anneleri destekleyerek kayıtlı istihdamda kalmalarını veya istihdama katılmalarını sağlayacak projemizin ikinci dönemi başlıyor. İş Pozitif kadın istihdam programımız başta olmak üzere kadınların istihdamına yönelik çalışmalarımız devam edecektir. SGK'den 7 bin anne ve bakıcıya 325 avro destek."

turk_lirasi_TL_para_22112023_yandex_5

325 Euro Bakıcı Destek Başvurusu Ne Zaman, Nasıl Yapılacak?

Çalışan annelere 325 Euro destek projesi araştırılıyor. Avrupa Birliği destekli proje ile İstanbul, Ankara ve İzmir’de 3 bin 500 sigortalı anneye 12 ay boyunca 325 euro destek verilecek. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve SGK tarafından yürütülen proje yeni değil; 2019-2022 yılları arasında uygulandı ve 4 yılda 3.700 anneye destek verildi. 2024 yılında da bu projenin devamı sağlanacak. 

Çalışan annelere 325 Euro destek projesinin henüz ne zaman başlayacağı tam olarak netlik kazanmadı. Projeden yararlanma şartları ve başvuru ekranı, SGK tarafından ilerleyen günlerde duyurulacak. 

325 Euro desteğin ne zaman başlayacağı ve başvuruların ne zaman yapılacağı ise önümüzdeki günlerde netleşecek. Desteğin haziran ayında uygulamaya geçirilmesi planlanıyor.

325 Euro Yardım Parası Kimlere Verilecek?

Tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan ve 0-36 aylık çocuğu olan ve SGK’ya en az 30 günlük prim ödemiş olan sigortalı anneler, eğitimli çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalıştırıp bu bakıcıya çocuğunu baktırmaya başladığında mali destekten faydalanabilecek.

325 Euro Destek Başvurusu Şartları Neler?

3500 sigortalı anneye verilmesi planlanan 325 Euro destek ödemesi başvuru şartları araştırılıyor. Başvuru şartlarında bakıcılar için bazı özel durumlar mevcut. Bakıcının; 18 yaşından büyük olması ve MEB, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), İŞKUR ya da çocuk bakımını kapsayan bir eğitim aldığına yönelik belgesi veya da üniversitelerin onaylı sertifikayla belgelendirilmesi ya da lise ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olması gerekiyor. Ayrıca destekten yararlanacak annenin bakıcıya en az asgari ücret ödemesi de gerekiyor. Devlet memuru ve Bağ-Kur’lu anneler bu destekten yararlanamıyor.

Editör: Nurseli Fırat