TÜRK-İŞ, Ekim 2023 döneminde 4 kişilik bir aile için yaşam maliyetini değerlendiren raporunu kamuoyuyla paylaştı. Araştırma, ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için gereken minimum bütçeyi ve fiyat değişikliklerinin aile ekonomisine etkisini ortaya koydu.

Rapora göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için ayda ne kadar harcaması gerektiğini belirten "açlık sınırı" 13 bin 648 lira olarak tespit edildi. Bununla birlikte, genel yaşam giderlerini kapsayan "yoksulluk sınırı" ise 44 bin 573 lira olarak kaydedildi.

Tek başına yaşayan bir birey için ayda ortalama "yaşama maliyeti" 17 bin 803 lira olurken, Ankara merkezli bir aile, gıda harcamaları için bir önceki aya göre yüzde 2,62 daha fazla ödeme yapmak zorunda kaldı.

TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ DEĞİŞİM

Ekim ayında süt ve peynirde fiyat sabitliği devam ederken, yoğurtta yüzde 11'lik bir artış gözlendi. Hamsinin fiyatı 100 liradan 95 liraya düşerken, en popüler deniz ürünleri ortalama 178 lira fiyat etiketiyle satışta kaldı.

Bakliyat ürünlerinde kuru fasulye, yüzde 24'lük sıçrama ile en büyük artışı gösterdi. Nohut yüzde 10, yeşil mercimek yüzde 15 ve kırmızı mercimek yüzde 6 oranında fiyat artışı yaşadı.

Makarnada fiyat yüzde 12 oranında artarken, diğer temel gıda maddeleri olan pirinç, bulgur, un ve irmikte sınırlı fiyat artışları gözlendi.

Sebzelerde kilogram başına ortalama fiyat 26 lira, meyvelerde ise 30 lira olarak belirlendi. Ayva, 40 lira ortalama fiyatla satışa sunuldu ve mandalina, 20 lira ile en uygun fiyatlı meyve unvanını aldı.

Son olarak, yağ kategorisinde zeytinyağı ve tereyağında yüzde 5, ayçiçek yağında yüzde 4'lük fiyat artışları dikkat çekti.

Kaynak: AA