Cumhuriyet’in 100. yıl dönümüne özel olarak tasarlanıp basımı gerçekleştirilen 5 TL madeni paraların tanıtımı yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı oluruyla Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü onuruna ve tek seferliğine 5 TL madeni tedavül hatıra parasının basımı tamamlandı. Peki, yeni 5 TL madeni para çıktı mı? 5 TL demir para tedavüle girdi mi?

Bir asrı deviren ve ikinci asrından gün alan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümüne özel olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığının oluruyla ve tek seferliğine Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basımı yapılan madeni 5 liralar tedavüle girdi ancak sayının azlığı sebebiyle henüz çoğu vatandaşın eline geçmedi.

YENİ MADENİ 5 TL DEMİR PARA KAÇ ADET BASILDI?

Cumhuriyet'imizin 100. yılına özel olarak basımı gerçekleştirilen yeni madeni 5 Türk Lirası ile ilgili ayrıntılar Resmi Gazete'de yayımlandı. Toplam 100 milyon adet basımı yapılan 5 TL madeni paranın piyasadaki hacmi ise 500 milyon TL olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığının resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, tedavüle giren 5 TL madeni paraların, bir defaya mahsus ve toplam 100 milyon adet basıldığı ve “hatıra para” olması sebebiyle “büyük hatıra değeri taşıdığının” altı çizildi.

5 TL MADENİ PARANIN ÖZELLİKLERİ NELER?

Resmi Gazete'de yayımlanan hatıra para 5 TL madeni para ile ilgili karara göre 28 Mayıs 1970 tarih ve 1264 sayılı “Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun” gereğince, Hazine ve Maliye Bakanlığı bağlısı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü hatırasına, adet olarak 100 milyon ile sınırlı ve 5 TL maddi değerli madeni hatıra paraların basılarak tedavüle sunulduğu paylaşıldı.

Çinko, nikel ve bakır karışımı ile üretilen madeni 5 Türk Lirası’nın çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre ve 8,25 gram ağırlığı bulunuyor. Kenarları birbirine paralel ince çizgilerle oluşturulmuş tırtıkları bulunan hatıra 5 TL madeni paranın dış halkasında sekiz köşeye sahip Selçuklu yıldızı motifi bulunuyor ve bu motifin dış kontörünün gölge gibi tekrarı kullanılarak derinlik kazandırılmış. Selçuklu yıldızının solunda “₺” simgesi yer alıyor. Halka ile göbeğin birleşim yerinde Türkiye bayrağındaki ay ve yıldız konumlandırılırken, ortada ise Türkiye yüzyılı logosu yer alıyor. Bunun solunda rakam olarak "5", en altta "TÜRK LİRASI" ibaresi ve bu ibarenin de altında hatıra tarihi olan "2023" tarihi bulunuyor. 5 TL’nin en sağında birbirine paralel çizgilerle oluşturulan tırtıklı alanda ise “TC” sembolleri yer alıyor. “TC” ibaresinin güvenlik unsuru olarak yerleştirildiği belirtiliyor.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

28 Ekim 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı oluruyla Bakanlık bağlısı Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı anısına 5 TL madeni tedavül hatıra parası basımının yapıldığı açıklanmıştı.

Basımı tamamlanan 5 TL madeni tedavül hatıra parasının 29 Ekim 2023 Pazar günü tedavüle sunulacağı belirtilen yazılı açıklamada, 5 TL madeni hatıra paraların bir defaya mahsus olarak basıldığı, toplam basım miktarının 100 milyon olduğu, bu sebeple “büyük bir hatıra değeri” taşıdığı kaydedilmişti.

5 TL madeni tedavül hatıra parası ile ilgili teknik özellikler de aynı yazılı açıklamada yer almıştı.

5 TL MADENİ TEDAVÜL HATIRA PARANIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ DAHA FAZLA AYRINTI İÇİN BAKANLIĞIN BU SAYFASINA GİTMELİSİNİZ >>>

100. YIL HATIRA PARASI DA BASTIRILDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı oluruyla Bakanlık bağlısı Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı anısına “100. yıl hatıra parası” da bastırılmış ancak hatıra amaçlı olduğu için sayıca az basılmış, vatandaşların eline ulaşmadığı için, açıklama yapılmasına rağmen bazı sosyal medya hesaplarında "Cumhuriyetin 100. yılı için hatıra parası basılmadı" iddiası ortaya atılmıştı. Bu hesapların başında Mahfi Eğilmez'in geldiği görülmüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlı DMM (Dezenformasyonla Mücadele Merkesi” söz konusu iddianın doğru olmadığını açıklamıştı. DMM’nin açıklamasında “Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyetin 100. yılına özel madeni hatıra parası bastırıldığı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün resmi internet sayfasında Cumhuriyetin 100. yılına özel basılmış olan hatıra madeni paraların teknik özelliklerine ilişkin ayrıntılı bilgiler verildiği ve tanıtımının yapıldığı” kaydedilmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinesinde hazırlanan "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Proje ve Etkinlikleri" tanıtım kitabında Cumhuriyetin 100. yılına özel madeni hatıra parası basılacağının belirtilerek önceden duyurusunun da yapılmış olduğu vurgulanmıştı.

Editör: Mevlüt Peker