Gaziantep, Nizip'te 6 Şubat'ta meydana gelen ve 51 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan deprem faciasında yıkılan Furkan Apartmanı'yla ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, apartmanın temelindeki bazı kolonların kesilmiş olduğu tespit edildi.

Furkan Apartmani 22042024 Iha1

KTÜ RAPORU FACİANIN BOYUTLARINI ORTAYA KOYDU

Raporda, Furkan Apartmanı'nın temel taşıyıcı kolonlarının kesildiği ve bu durumun binanın çökmesine doğrudan sebep olduğu belirtildi. Özellikle S11 numaralı ana taşıyıcı kolonun kesilmesi ve S3A ile S4A kolonlarının yerlerinin değiştirilerek inşa edilmesi, binanın statik dengesini bozmuş.

Furkan Apartmani 22042024 Iha3

TAŞIYICI OLMAYAN KOLONLAR VE STATİK PROJEDEKİ FARKLILIKLAR

KTÜ'nün bilirkişi raporunda, S4A ve S3A kolonlarının bina statik yapısına hiçbir taşıyıcı katkı sağlamadığı, dolayısıyla bunların herhangi bir etkisi olmadan kesilen ana kolonların faciaya neden olduğu vurgulandı. Ayrıca, bina inşasında kullanılan beton ve demir dayanım değerlerinin standartlara uygun olduğu, ancak kolon kesimlerinin ve yer değiştirmelerin büyük bir ihmalkarlık sonucu olduğu ifade edildi.

Editör: Mevlüt Peker