6’lı masanın yeni sınavı
Gün geçmiyor ki 6’lı masada yeni bir kriz çıkmasın. Evet bir süredir, muhalefet partilerinin oluşturduğu 6’lı masada görüş ayrılıkları zaman zaman kamuoyuna yansıyor ve bazen üstü kapatılsa da krize kadar varabiliyor ancak bu bahsedeceğimiz, olası bir kriz öngörüsü olacak.
Hatırlanacağı üzere, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yakın bir zamanda hiç gündemde yokken bir anda başörtüsü meselesini gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir çağrıda bulundu ve gelin birlikte kamuda başörtüsüne serbestlik tanıyan yasal düzenlemeyi birlikte Meclis’ten geçirelim dedi.
Ortada hiç böyle bir sorun yokken neden Kılıçdaroğlu, böyle bir gündem maddesi ile çıkış yapmıştı?
Kulislerden edindiğimiz bilgiye göre bu çağrı, 6’lı masanın muhafazakar partilerinin talebine dayanıyor. Özellikle Saadet Partisi ile Gelecek Partisi, tabanlarına CHP ile işbirliğini anlatmakta zorlandıklarını ve sağ-muhafazakar seçmende, “CHP ülke yönetimini alırsa başörtüsü yasağını yeniden getirecek” inanışının yaygınlaştığını dile getirdi. Yine kulislerden edindiğimiz bilgiye göre Ahmet Davutoğlu’nun önerisi ile Kılıçdaroğlu, bu çağrıyı yaptı.
Fakat 6’lı masa, hesap edemediği bir yanıtla karşılaştı. Erdoğan bu talebi bir adım öteye götürdü ve gelin anayasal düzenleme yapalım, din ve vicdan özgürlüğünü anayasa ile teminat altına alalım dedi. Bir adım daha öteye gitti ve referandum teklifinde de bulundu. Referandum teklifinin içine de “eşcinsel evliliği yasaklayarak aile kurumunu koruyacak” bir madde ekleme önerisinde bulundu. AK Parti böylece bir taşla iki kuş vurmuş oldu. Hem, CHP’nin seçmen nezdinde ele geçireceği üstünlüğü ortadan kaldırmış oldu, hem de 6’lı masanın kucağına bir kriz konusu daha bırakmış oldu.
Peki, referandum teklifi neden krize neden olsun?
Şöyle ki; Kılıçdaroğlu, “Ne referandumu, yasayı destekle” sözleriyle Erdoğan’ın teklifine en baştan kapıyı kapattı. Ancak, 6’lı masanın diğer partileri henüz bu yönde bir tepki vermedi. Aksine, İYİ Parti kulislerinde “Peşinen teklifi reddetmeyelim. Teklif önümüze geldikten sonra bir değerlendirme yapılır, reddedilirse gerekçemizi sunarız, kabul edersek de gerekçemizi sunarız” diye konuşulmaya başlandı. Referandum teklifinin içerisinde aile kavramıyla ilgili bir maddenin yer alıyor olması nedeniyle de aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi nedeniyle anlaşmazlık yaşayan 6’lı masanın bir fay hattına daha dokunulmuş oldu.
Erdoğan, 6’lı masanın fay hatlarını çok iyi biliyor ve zaten kamuoyu önünde tam anlamıyla “bir ve beraber” bir görüntü veremeyen 6’lı masanın işini daha da zorlaşıyor. Dediğimiz gibi, referandum sürecinin de 6’lı masa için önümüzdeki günlerde bir krize dönüşmesi sürpriz olmayacaktır.