8. Yargı Paketi vatandaşlar tarafından merakla bekleniyordu. Ceza Muhakemesi Kanunu'na ilişkin kanun teklifi kabul edildi. Şimdi gözler 8. Yargı Paketi maddelerinin yürürlüğe gireceği tarihte. Peki 8. Yargı Paketi maddeleri yürürlüğe ne zaman girecek? Af çıkacak mı, mahkumlara af gelecek mi? 

çinde cinsel istismardan yargılanan öğretmen idaam edildi

8. Yargı Paketi, kamuoyunun bir süredir gündeminde yer alıyordu. Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 8. Yargı Paketi olarak biliniyor. Birçok önemli değişikliğin yer aldığı 8. Yargı Paketi, pek çok milletvekilinin katılımıyla hummalı bir çalışmanın sonucunda 2 Mart 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oylanarak kabul edildi. Tazminat, mahkuma vasi, silahlı örgüt suçları, KVKK, istinaf süreci ve ceza indirimi gibi detaylar, 8. Yargı Paketi ile ele alındı. İşte detaylar..

8.YARGI PAKETİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

8. Yargı Paketi resmen yasalaştı. 8. Yargı Paketi’yle adaletteki gecikmenin mağdur ettiği vatandaşlar için hak arama yolları genişletildi ve hızlandırıldı. Yargılanması iki yılı geçen vatandaşlar, tazminat için AYM’de beklemeyecek. Adalet Bakanlığı komisyonundan tazminat talep edebilecek.

torba kanunu meclis

8.Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin düzenlemeler 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN 9. YARGI PAKETİ AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Tunç, "Yargının hızlandırılması hem bu teklifte var hem de 9'uncu Yargı Paketi hazırlıklarını neredeyse tamamladık. Seçimden sonra da 9'uncu Yargı Paketi'ni gündeme getireceğiz. Orada da yargının hızlandırılmasına yönelik, Ceza Mahkemesi Kanunu'ndan cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya ve suçla mücadeleye yönelik önemli tekliflerimiz, düzenlememiz olacak ve milletvekillerimizin takdirlerine sunacağız" diye konuştu.

8.YARGI PAKETİ MADDELERİ NELER?

"ÖRGÜT"

  • Örgüte üye olmamakla birlikte “örgüt adına suç işleme” eylemi müstakil suç olarak düzenlendi. Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak.
  • Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, 2.5 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
  • Eylem, “devletin güvenliği ile anayasal düzene karşı” ise ceza 5 ila 10 yıl hapis olacak. Suçun niteliğine göre cezalar yarıya indirilebilecek.
  • Örgüt adına suç işleyen kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme eyleminden ayrı ayrı cezalandırılacak.

Genel Af Çıkacak Mı Af Yasası 1

"TAZMİNAT"

  • Yargılanması iki yılı geçen vatandaşlar, artık tazminat talebi için AYM’de uzun süre beklemeyecek. Adalet Bakanlığı komisyonundan tazminat talep edebilecek.
  • “Konutu terk etmemek veya uyuşturucu, uyarıcı veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığından arınmak amacıyla hastaneye yatmak” dahil adli kontrol yaptırımı uygulandıktan sonra haklarında dava açılmayanlar veya davada beraat edenler bir ay içinde devletten tazminat isteyebilecek.

Af yasası aa

"MAHKUMA VASİ"

  • Hüküm giyme hali doğrudan kısıtlama nedeni olmaktan çıkarıldı. Cezası kesinleşen hükümlüye vasi tayin edilmesi veya kayyum atanması kendi isteğine bırakıldı.
  • Mahkûmiyet nedeniyle kısıtlı kişi üzerindeki vesayet, hapis halinin sona ermesiyle kalkacak.
  • Mahkemeler, iki yıla kadar olan hapis cezalarında sanık istemese de ‘hükmü açıklamayı’ erteleyebilecek.
  • İnkılap kanunları aleyhine suç işleyenler bu haktan yararlanamayacak, hüküm verilecek.

"KVKK"

  • Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler, açık rızanın dışında, “kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetleri, sağlık finansmanı, yönetimi ve planlanması amacıyla” alınabilecek. Bu yetkiyi, “sır saklama yükümlüsü kişiler ile yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar” kullanabilecek.
  • Siyasi, felsefi, dini veya sendikal amaçlarla kurulan vakıf, dernek veya oluşumlar da özel verileri işleyebilecek.

İSTİNAF SÜRESİ DEĞİŞTİ!

  • İstinaf ve temyiz başvuru süreleri değiştirildi. İstinaf istemi, hükmün gerekçesiyle birlikte tebliğ edildiği tarihten itibaren iki hafta içinde yapılabilecek.
  • Cumhuriyet savcısının istinaf gerekçelerine karşı yanıt süresi de iki hafta oldu.
  • İcra ve iflas işlemlerinde tasdik veya ret kararına karşı borçlu ve alacaklılar, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde istinafa başvurabilecek.

"HAPİS ÜCRETİ 500 TL OLDU"

  • Toplamda kesilecek adli para cezasının alt sınırı 2 bin 500 liraya, üst sınırı 500 bin liraya çıkarıldı. Ağır para cezasından dönüştürülen adli para cezasının ödenmemesi halinde hapis süresinin belirlenmesinde bir gün karşılığı olarak 500 lira esas alınacak.
Editör: Nurseli Fırat