Ekran Haber’den Dilek Yaman Demir’in özel haberine göre, Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından 16 farklı ilaç firmasının faaliyetlerinde görev alan toplam 38 kişi hakkında inceleme yapıldı. Yapılan incelemelerde toplam ihracat değeri 98 milyon 26 bin 348 TL olan 11 cins sahte ilacın, 2020-2022 yılları arasında farklı tarihlerde İran vatandaşı müştekilere sevk edilerek, satışı kapsamında ihracata konu edilerek müştekilerin hileli davranışlar ile aldatıldığı ortaya çıktı.

ETKİSİZ İLAÇLARI KUTULADILAR

Aldatılan müşteki Navıd Ranzei Anvari'den toplam 3,5 milyon Euro, müşteki Alı Akbar Kokobzadeh’den ise toplam 1 milyon 800 bin Euro para alındığı belirlendi. İhraç edildiği söylenerek, gerçekte ihraç edilmediği ve yurtiçi piyasada kayıt dışı satılan 100 bin 751 adet “Pregabalin” etkin maddeli Regapen 300 Mg, Symra 300 Mg ve Galara 300 Mg cinsi yeşil reçeteye tabi ilacın, 2021-2022 yıllarında farklı tarihlerde yurt dışına ihraç ediliyor gibi gösterildiği ortaya çıktı. Ayrıca söz konusu ilaçların kutularından çıkartılarak, boş kutu şeklinde veya herhangi bir etkisi olmayan ilaçların kutulara konması suretiyle başka ülkelere gönderildiği tespit edildi.

BAŞSAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Yapılan tespitler sonrası hazırlanan rapor savcılığa ihbar edildi. Raporun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca şüpheliler hakkında “Suç Örgüt Kurma ve Yönetme”, “Suç Örgütüne Üye Olmak”, “Suç İşlemek İçin Teşkil Edilmiş Bir Örgütün Faaliyeti Çerçevesinde Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Olarak Tacir veya Şirket Yöneticisi Olan ya da Şirket Adına Hareket Eden Kişilerin Ticari Faaliyetleri Sırasında Nitelikli Dolandırıcılık”,  “Resmi Belgede Sahtecilik”,  “Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti”,  “5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Muhalefet ve Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama” suçlarından soruşturma başlatıldı.

ÇETE LİDERİNE OPERASYON

Soruşturma kapsamında İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından, suç örgütünün lideri D. T. ve yakın akrabalarının yönettiği 38 kişiye yönelik sabah saatlerinde operasyon düzenlendi. 24 şüpheli operasyonda gözaltına alındı. Olayla ilgili incelemenin sürdüğü öğrenildi.

Editör: Ozan Barış Erim