Sorulara tek tek ve hızlıca cevap verelim: ABC deterjan İsrail malı mı? Hayır. İsrail malı değil. ABC Türk malı mı? Evet. Türk malı. ABC deterjan hangi ülkenin? Türkiye’nin. ABC deterjan nerenin malı? Türkiye’nin yüzde 100 yerli ürünü. ABC deterjan kimin? Mustafa Başer’in. Firma yüzde 100 yerli sermaye ile kurulup yola devam ettiğini, "Türkiye'nin ABC'si" mottosuyla vurguluyor.

ABC Deterjan'ın hem sahibi hem de şirketin yönetim kurulu başkanı bir Türk. Mustafa Başer. ABC 1972 senesinde Türkiye’de kuruldu ve başlangıçta kimyasal hammadde üretimi yapıyordu. ABC firması, 1974 senesinde ise Osmaniye ilinin Bahçe ilçesinde toplam 85.000 metrekare alan içinde 5 ayrı üretim tesisi kurdu. Bu tesislerde hem mamul hem de kimyasal hammadde üretimi yapılıyor. ABC firmasının mamul üretiminin 1970’li yıllarının sonlarına doğru, krem deterjan üretimiyle başladığı görülüyor. 1985 senesinde ise şirket toz deterjan üretimine de başlıyor.

1972 yılında Osmaniye'de yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan ABC Deterjan, Başer Kimya adı altında kimyasal hammadde üretimi yapmak üzere sektöre adım attı. Başlangıçta ulusal ve uluslararası pazarlara hizmet verme amacıyla yola çıkan şirket, ilk deterjan ana hammaddesi üretimini 1974 yılında Osmaniye'nin Bahçe ilçesindeki tesislerinde gerçekleştirdi.

1970'lerin sonunda krem deterjan ve 1985 yılında toz deterjan üretimine başlayarak markalı ürün üretimine geçiş yapan ABC Deterjan, 2008 yılında markayı satın alarak yüzde yüz yerli ve milli bir marka haline geldi. Şirketin ismi 2010 yılında ABC Deterjan olarak değiştirildi.

Türkiye ve bölgedeki en deneyimli ve güçlü temizlik ürünleri üreticilerinden biri olan ABC Deterjan, yerli ve milli değerleri koruma misyonu ile hareket ediyor. Hızlı ve istikrarlı büyümesinin arkasında, koşulsuz müşteri memnuniyetine olan bağlılığı, insan kaynaklarına yaptığı yatırımlar ve toplam kalite anlayışına dayanan kurumsal politikaları bulunuyor. Şirket, sektördeki konumunu korumak ve ilerletmek için sürekli olarak yenilikleri takip ediyor ve bu yenilikleri süreçlerine ve teknolojilerine entegre ediyor.

ABC Deterjan, Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde toplam 85.000 m² alan üzerine kurulu beş ayrı üretim tesisinde, hem mamul hem de kimyasal hammadde üretimi yapıyor. Bu geniş üretim kapasitesi ile şirket, sektördeki önemli bir konuma sahip.

ABC logo

Editör: Mevlüt Peker