ABD hükümeti, Dünya Merkez Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) adlı uluslararası yardım kuruluşunun Batılı 7 çalışanının İsrail tarafından öldürüldüğü gün, Tel Aviv'e yeni bir askeri yardımı onayladığı ortaya çıktı.

W C K 7 Personel Oldu 02042024 Aa (2)

ASKERİ YARDIM VE ÇALIŞAN ÖLÜMLERİ

Üç ABD'li yetkilinin Washington Post'a yaptığı açıklamalara göre, Başkan Joe Biden yönetimi, İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarında WCK'nın 7 çalışanını öldürmesiyle aynı gün, binlerce bombanın daha İsrail'e transferini onayladı.

W C K 7 Personel Oldu 02042024 Aa (5)

İSRAİL'E YAPILAN DESTEK VE ELEŞTİRİLER

Haberde, "İşlem, pazartesi günkü yüksek profilli cinayetlere ve ABD'nin bu desteği savaş bölgesindeki sivillerin daha fazla korunması şartına bağlaması yönünde artan çağrılara rağmen, hükümetin İsrail'e ölümcül silah akışını sürdürme kararlılığını gösteriyor." ifadeleri kullanıldı.

W C K 7 Personel Oldu 02042024 Aa (6)

BİDEN'IN TEPKİSİ VE AÇIKLAMASI

İsrail ordusunun öldürdüğü yardım kuruluşu çalışanları arasında bir ABD vatandaşının da bulunduğu vurgulanan haberde, Biden'ın, söz konusu saldırı sonrası "öfkelendiği ve kalbinin kırıldığı" yönünde açıklama yaptığı anımsatıldı. Biden, "İsrail, sivillere son derece ihtiyaç duyulan yardımı ulaştırmaya çalışan yardım çalışanlarını korumak için yeterince çaba göstermedi." ifadesini kullanmıştı.

W C K 7 Personel Oldu 02042024 Aa (45)

ASKERİ YARDIM VE YETKİLER

ABD hükümeti, yasalara göre, İsrail'e yapacağı askeri yardımları, teslimattan önce herhangi bir zamanda askıya alma yetkisine sahip.

W C K 7 Personel Oldu 02042024 Aa (43)

İSRAİL'İN SALDIRISI VE WCK ÇALIŞANLARININ ÖLÜMÜ

İsrail'in 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği saldırıda World Central Kitchen'ın çalışanları hayatını kaybetmişti.

W C K 7 Personel Oldu 02042024 Aa (37)

ÖLEN ÇALIŞANLARIN UYRUKLARI

WCK'den yapılan açıklamada, saldırıda ölen 7 çalışanın Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu olduğu belirtilmişti.

W C K 7 Personel Oldu 02042024 Aa (36)

SALDIRI ANINDA EKİBİN DURUMU

Açıklamada, ekibin saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan 2 zırhlı araçta bulunduğu kaydedilmişti.

W C K 7 Personel Oldu 02042024 Aa (35)

NETANYAHU'NUN AÇIKLAMASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ilk açıklamasında "Olur böyle şeyler" demiş, dünyadan yükselen tepkiler sonrası ise WCK çalışanlarının öldürülmesinde "kasıt olmadığını" savunarak, "Savaşlarda bu tür olaylar olur, bunu sonuna kadar araştıracağız. İlgili hükümetlerle iletişim halindeyiz. Bunun yeniden olmaması için her şeyi yapacağız." ifadelerini kullanmıştı.

W C K 7 Personel Oldu 02042024 Aa (30)

Editör: Mevlüt Peker