Üç salgının aynı anda yaşanması sebebiyle “üçlü salgın” olarak adlandırılan “İnfluenza, Covid-19 ve Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV)” vakalarındaki artışın ortasında, Türkiye'deki hastaneler ve birinci basamak sağlık tesisleri tam kapasiteye ulaşıyor. İstanbul’da yoğun bakımlarda yer bulunamıyor. Benzer şekilde İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler de artan bu sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. İspanya beş bölgede maske zorunluluğunu yeniden getirirken, ABD'deki uzmanlar “üçlü salgın” konusunda uyarıda bulunuyor.

Uclu Salgin Influenza Covid 19 R S V 09012024 8

ABD'DE ARTAN HASTANEYE YATIŞLAR VE 'ÜÇLÜ SALGIN'

Amerikan medyasında çıkan haberlerde Kasım ayından bu yana Covid-19 nedeniyle hastaneye yatışlarda gözle görülür bir artış yaşandığı vurgulanıyor. ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) son zamanlarda grip vakalarında ülke çapında bir artış olduğunu ve bu artış eğiliminin devam etmesinin beklendiğini bildirdi. CDC ayrıca RSV vakalarının Kasım ayı sonlarında zirve yaptığını ve ancak son haftalarda azalmaya başladığını belirtti.

Uclu Salgin Influenza Covid 19 R S V 09012024 9

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Luis Ostrosky, The Hill'e verdiği bir röportajda, hem grip hem de Covid-19 vakalarındaki artışı doğruladı ve her ikisinin de şu anda yükseliş eğiliminde olduğunu söyledi. RSV vaka artışlarındaki yavaşlamaya rağmen Ostrosky, enfeksiyon oranlarının istikrarlı bir şekilde devam ettiğini vurguladı. CDC'nin Aralık ayı sonunda tüm doktorlara bildirim göndererek hastaları için aşı çağrısında bulunduğunu belirterek durumun endişe verici olduğunun altını çizdi.

Uclu Salgin Influenza Covid 19 R S V 09012024 10

'RAKAMLAR İYİ GÖRÜNMÜYOR'

Amerikan Halk Sağlığı Derneği'nde üst düzey bir yetkili olan Marcus Plescia, üç virüsün aynı anda dolaşıma girmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek, "Rakamlar iyi görünmüyor" dedi. Plescia, Noel ve Yeni Yıl tatillerinde yoğun seyahatler nedeniyle önümüzdeki haftalarda sayıların daha da artacağını tahmin ediyor. Pandemi sonrası maske takma gibi yerleşik normların olmamasını eleştiren Plescia, "Görünüşe göre hasta olduğumuzda evde kalmama şeklindeki eski yaklaşıma geri dönüyoruz. İnsanlar bunu hafife alıyor, başkalarını hasta edebileceklerinin farkında değiller." ifadelerini kullandı.

Uclu Salgin Influenza Covid 19 R S V 09012024 6

SAĞLIK SİSTEMİNİN ÇÖKMESİ KORKUSU

Plescia ayrıca bazı hastanelerde maske zorunluluğunun yeniden getirilmesinden bahsetti ve bunun daha yaygın hale gelmesini bekliyor. Plescia, asıl endişesinin, yoğun hasta akını nedeniyle sağlık sisteminin çökmesi olduğunu ifade etti. Plescia, "En büyük endişemiz, yatak ya da personel eksikliği nedeniyle hastanelerin artık faaliyet gösteremeyeceği bir noktaya ulaşılmasıdır" dedi.

Uclu Salgin Influenza Covid 19 R S V 09012024 7

İSPANYA MASKE ZORUNLULUĞUNU YENİDEN GETİRİYOR

Koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'da geçtiğimiz hafta beş bölgede maske takma zorunluluğu yeniden getirildi. Valensiya, Castilla-La Mancha, Katalonya, Murcia ve Aragon'u etkileyen bu karar, artan RSV ve Covid vakaları nedeniyle doktorlardan gelen çağrılara yanıt olarak alındı.

Uclu Salgin Influenza Covid 19 R S V 09012024 5

Editör: Mevlüt Peker