Yatırımcılar, ABD kasım ayı enflasyon verilerini beklemeye başladı. Piyasalara şuan için tedirgin yaklaşan yatırımcılar, açıklanacak olan ABD TÜFE verileri sonrasında yatırımlarına yön verecek. Peki, ABD Kasım ayı enflasyon verileri ne zaman açıklanacak?

ABD ENFLASYON VERİLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ABD enflasyon verileri, 12 Aralık 2023 Salı günü 16.30'da açıklanacak.

enflasyon dolar para ekonomi 3

ABD ENFLASYON VERİLERİ BEKLENTİSİ NE KADAR?

ABD'de son açıklanan enflasyon verilerine göre, Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 0 olarak kaydedilirken, yıllık enflasyon oranı yüzde 3,2 olarak gerçekleşti. Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı ise Ekim ayında aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 4 olarak belirlendi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,2 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 104 seviyesinde seyrediyor.

enflasyon dolar para ekonomi 5

Piyasa analistleri, enflasyon verilerinin varlık fiyatlarındaki oynaklığı artırabileceğini ve enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyonun aylık bazda değişmeyeceği, yıllık olarak ise yüzde 3,1 olması beklentisini dile getiriyor.

Ayrıca, New York Fed'in kasım ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi sonuçlarına göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, kasım ayında yüzde 3,4 ile Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesine indi.

enflasyon dolar para ekonomi 6

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Federal Reserve'in martta faiz indirimine başlama olasılığı yüzde 50'ye çıkarken, söz konusu indirimin mayıs ayında başlama olasılığı yüzde 80 seviyesinde bulunuyor.