İsrail’in Şam saldırısından sonra beklenen İran misillemesi henüz gelmedi. Dünyanın her an için beklediği karşılık, başta ABD olmak üzere İsrail’in soykırım suçuna ortak olan bazı Batı ülkelerinde endişeye sebep oldu.

Abdbayrak

“YAPMA” TEHDİDİ SONRASI HİZBULLAH FÜZELERİ

Önceki akşam Beyaz Saray’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Joe Biden, İran’a “Yapma” diyerek gözdağı vermişti. Bunun üzerine Hizbullah’tan İsrail’e yönelik füze hamlesi “İran vekiliyle mi saldırdı?” sorusunu akıllara getirdi.

M S C Aries

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ABD GEMİSİNE EL KOYDU

İran’ın İsrail’e yönelik saldırı gerçekleştirmesi beklenirken, Devrim Muhafızları Ordusu'nun bugün Hürmüz Boğazı yakınlarında İsrail bağlantılı bir gemiye el koydu. Bu durum Batılı ülkelerin tepkisini çekerken ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson konuyla ilgili acil açıklama yaptı.

Irandevrim Muhafızları

İRAN’A ‘DERHAL’ ÇAĞRISI

İran’a çağrıda bulunan Watson, İsrailli milyarder iş adamı Eyal Ofer'in sahibi olduğu Zodiac Grubu’na ait Portekiz bandıralı “MSC Aries” adlı konteyner gemisini “derhal serbest bırakın” dedi. Watson, “Provokasyon olmaksızın sivil bir gemiye el konulması uluslararası hukukun açık bir ihlali ve Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gerçekleştirilen bir korsanlık eylemidir” ifadelerini kullandı.

İSRAİL-İRAN GERİLİMİ

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

ALİ HAMANEY’İN GERİLİMİ ARTIRAN AÇIKLAMASI

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak." ifadelerini kullanmıştı.

Biden44

BIDEN’IN AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Joe Biden da İran'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditleri karşısında Tel Aviv'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise "İran, topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız." açıklamasını yapmıştı. Bazı ülkeler, bölgede tırmanan gerilim üzerine vatandaşlarına İran ve İsrail'e seyahat etmeme tavsiyesinde bulunmuştu.