ABD, Ukrayna'nın uzun süredir beklediği uzun menzilli balistik füzelerin teslimatını gizli bir şekilde gerçekleştirdiğini duyurdu.

Atacms Uzun Menzilli Guze 25042024 6

BASIN TOPLANTISINDA AÇIKLAMALAR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, düzenlenen bir basın toplantısında, Ukrayna'ya yönelik uzun menzilli füzelerin gönderildiğini açıkladı. Patel, bu sevkiyatın Ukrayna'nın talebi üzerine kamuoyuna duyurulmadığını belirtti.

Atacms Uzun Menzilli Guze 25042024 4

BAŞKAN BIDEN'IN TALİMATIYLA SEVKİYAT

Vedant Patel, Başkan Joe Biden'ın şubat ayında ATACMS (Ordu Taktik Füze Sistemi) olarak bilinen füzelerin Ukrayna'ya gönderilmesi yönünde talimat verdiğini ifade etti. Füzelerin, mart ayında açıklanan askeri yardım paketinin bir parçası olarak yola çıktığı ve bu ay içerisinde Ukrayna'ya ulaştığı bildirildi.

Atacms Uzun Menzilli Guze 25042024 3

SULLIVAN'IN AÇIKLAMALARI VE SEVKİYATIN NEDENLERİ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu füzelerin teslimatının, "Rusya'nın Kuzey Kore'den balistik füzeler satın alarak Ukrayna'ya karşı kullanmaya başlaması ve sivil altyapıya yönelik saldırılarının artması" sonrasında yapıldığını dile getirdi.

Atacms Uzun Menzilli Guze 25042024 2

FÜZELERİN KAPASİTESİ VE ASKERİ DESTEK PAKETLERİ

Bilinenlere göre, ATACMS füzeleri yaklaşık 300 kilometre mesafedeki hedefleri vurma kapasitesine sahip. Ayrıca, ABD yönetimi 12 Mart'ta Kiev'e 300 milyon dolarlık "acil askeri destek" paketini göndereceğini açıklamıştı.

Atacms Uzun Menzilli Guze 25042024 1

BIDEN'IN ASKERİ YARDIM PAKETİ

ABD Başkanı Joe Biden, dün Ukrayna için onayladığı 61 milyar dolarlık devasa askeri yardım paketinin ardından, Kiev'e derhal yardım göndermeye başlayacaklarını ifade etti.

Editör: Mevlüt Peker