Af çıkacak mı? sorusunun yanıtı, mahkumlar ve aileleri tarafından merakla bekleniyor. Genel af çıkacak mı? 8. yargı paketinde hangi maddeler var? Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 8. Yargı Paketi ve infaz düzenlemeleri gündemde önemli bir yer tutuyor.

Genel Af Çıkacak Mı Af Yasası 1

Yeni yargı paketi çalışmaları arasında af yasası beklentisi sürüyor. 2023 yılının son aylarında başlatılan ve taslak aşamasında olan yeni yargı paketi gündemde yerini koruyor. Yargı paketi, mahkumlar ve mahkum yakınları arasında büyük bir merak konusu haline geldi.

Genel Af Çıkacak Mı Af Yasası 5

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un önceki açıklamalarına göre, taslak metnin tamamlanmasının ardından Meclis'e sunulacak. Yeni yargı paketiyle ilgili çalışmalar devam ederken, TBMM'ye sunulacağı tarih konusunda Adalet Bakanı Tunç'un şubat ayını işaret etmesi dikkat çekiyor.

8. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Af çıkacak mı? diye merak edenlerin gözleri 8. Yargı paketinde. Peki 8. Yargı paketi ne zaman çıkacak? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, televizyon programında değerlendirmelerde bulunarak:

adaletbakanı tunc

"Henüz taslak aşamasında. Son şekli verilmek üzere. Uzun süredir çalışma gerçekleştiriyoruz. Cevdet Yılmaz başkanlığında değerlendirdik. Yakın zamanda vekillerimize sunulacak. Takvim çok uzamaz. Meclis ara vermeden, Şubat sonu gibi Meclis'te görüşülür." dedi.

8. YARGI PAKETİ'NDE NELER VAR? 

8.Yargı Paketi'nde hangi maddeler var? Af çıkacak mı? soruları gündemde yerini aldı. 8. Yargı Paketine ilişkin Bakan Tunç:

Çok sayıda kanunda değişiklik yapılıyor. Uyum düzenlemeleri var. Toplumda cezasızlık algısı yaygın. Bunu ortadan kaldıracak düzenlemeler var. İki yıl ceza alan biri bunun koşullu salı verilmesi bunun yarısıdır. Bazı suçlarda dörtte üçtür. 2 yıl ceza alan biri 1 yıl sonra koşullu salıverilme süresi dolar. Denetimli serbestlik de 1 yıl. Öyle olunca hiç cezaevinde kalmamış olur.

Genel Af Çıkacak Mı Af Yasası 4

1 Yıllık denetimli serbestlik yerine oran getirmek istiyoruz. 2 yıl ceza almışsa en az 5 ay cezaevinde kalsın istiyoruz. Ceza ile oranlı denetimli serbestlik getirilsin istiyoruz. 3 yılı da geçmesin.

adalet bakanı yılmaz tunç

Bizimki taslak çalışması. Meclis'e gidince meclis grubu da muhalefet ile görüşüyor. Toplumun genelini ilgilendiren siyasi tarafı olmayan konular bunlar. Meclis'e gidince komisyonlarda tartışılıyor. Parti temsilcileri ile tartışılıyor ve karara bağlanıyor. Bir takım değişiklikler olabiliyor. En doğru kararı verebilmek en önemlisi. Başka düzenlemeler de var. 70'e yakın madde. Temyiz süreleri bunlardan biri. Farklılık arz ediyor bu süreler. Tamamını standarda bağlıyoruz. 2 hafta diyoruz. Sadeleşme olmuş olacak. Hukuk profesörleri ile çalıştık. Bir kısmı tebliğden bir kısmı yüze karşı okunmadan başlıyor bu ayrımı da kaldırdık." ifadelerini kullandı.

8. YARGI PAKETİ MADDELERİ

8. Yargı Paketi maddelerine ilişkin, yeni yargı paketinde temyiz sürelerine ilişkin düzenlemelerin de yer alacağına vurgu yapan Tunç, mevcut düzenlemede, iş, hukuk, ceza mahkemelerinde 7, 8, 15 gün gibi farklı temyiz, itiraz süreleri bulunduğunu hatırlattı. Adalet Bakanı Tunç, "Artık bu sorular da ortadan kalkmış olacak. Tek bir yanıt olacak. İki hafta. Bütün davalarda itiraz ve temyizde süre iki hafta olacak. Diyoruz ki, tebliğden itibaren başlasın süre ve iki hafta içinde temyiz edebilsin." dedi.

Genel Af Çıkacak Mı Af Yasası 3

Bakan Tunç ayrıca, yeni yargı paketiyle Anayasa Mahkemesinin (AYM) pilot kararı gereği, makul sürede yargılama yapılmadığı iddialarıyla ilgili başvurular için Tazminat Komisyonu kurulacağını da bildirdi. Bakan Tunç, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği bazı usul düzenlemeleri olduğunu, buna ilişkin de yeni yargı paketinde çalışıldığını belirtti.

2024 MAHKUMLARA AF ÇIKACAK MI?

Geçtiğimiz haftalarda Bakan Tunç yargı paketinin detaylarını açıklamıştı. 8. Yargı Paketi çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, " Şunu ifade edebilirim, 60'tan fazla maddeden oluşan bir paket söz konusu, taslak söz konusu. Milletvekillerimiz bunlara yenilerini ilave edebilir ya da uygun görmeyebilir. Takdir onların" dedi.

yilmaz_tunc_aa_arsiv

Özellikle cezasızlık algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması noktasında büyük bir beklenti olduğuna dikkat çeken Tunç, "Suç, işleyenin yanına kar kalmaması lazım. Yani 2 yılın altında cezaya hüküm giyen biri, koşullu salıverme süresiyle beraber denetimli serbestliği de dikkate aldığımızda hiç cezaevinde barındırılmadan tahliye oluyor.

bakan-tunc-1-ay-hapis-cezasi-alan-hapse-girecek-7aralik2023-aa-1

Bu da toplumda bir cezasızlık algısına neden oluyor. Bu anlamda denetimli serbestlik süresini otomatik 1 yıl şeklinde değil de bir oran getirerek, beşte 1 olabilir, bu tabii milletvekillerimizin takdirindedir. " ifadelerini kullandı.
 

Editör: Nurseli Fırat