Genel af yasası (bugün) 25 Aralık 2023 son dakika haberleri bekleniyor. Genel af çıkması için sık sık çağrılar yapılıyor ancak hükümetin beklenenin dışında farklı bir formül ile çözüm üretmeye hazırlandığı belirtiliyor. Genel af çıkacak mı, genel af çıkacaksa ne zaman çıkacak yönünde yöneltilen soruların cevabı aranırken, diğer yandan da “8. Yargı Paketi'nde genel af var mı?” sorusu akıllara geliyor. Genel af yasası ile ilgili gelişmeler tutuklu ve hükümlüler ile mahkum aileleri tarafından dikkatle takip ediliyor. 8. Yargı Paketi'nde genel af var mı? Genel af çıkar mı? Genel af konusunda ne gibi gelişmeler var? İşte genel af ile ilgili kulis bilgileri ve son durum…

26 Aralık 2023 Tarihli Resmî Gazete (Tıklayınız) >>>

AF YASASI SON DAKİKA: AF ÇIKACAK MI? AF NE ZAMAN ÇIKACAK?

70 ila 80 bin tutuklu ve hükümlüler ile yüz binlerce mahkum ailesinin beklediği genel af ile ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "8. yargı paketi içinde cezaevinde mahkum olanlara genel af çıkacak mı?" sorusunu çok kısa cevaplamıştı: “Af ile ilgili bir husus gündemde değil.” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç her ne kadar genel af konusunun gündemde olmadığını söylese de geçmiş uygulamalara bakıldığında, olumsuz yanıt verilmesinin nedeninin konu üzerinde spekülasyonların yaşanmaması olabileceği değerlendirilebilir.

8. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bir taslak üzerinde Yeni Yargı Paketi çalışmaları sürerken çalışmaların ne zaman tamamlanacağı ile ilgili bilgi ya da bir öngörü bulunmuyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra konuya ilişkin yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelecek. Yasa teklifi TBMM Genel Kurulundan onay alması halinde Resmî Gazete’de yayımlanarak, belirtilen tarihte yürürlüğe konulacak.

2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?

Şimdilik sadece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen yasa teklifine göre 2023 af yasası tüm tutuklu ve hükümlüleri kapsamıyor ancak kapsam hayli geniş tutuluyor.

Kapalı ceza infaz kurumlarında yatan ve cezasının belirli bir süresini kapalı ceza infaz kurumlarında geçiren hükümlüler “iyi hal” koşuluyla, açık ceza infaz kurumlarına olması gerekenden 3 yıl daha erken geçiş yapacak.

Yasa teklifine göre kapalı ceza infaz kurumunda yatan ve cezasının belirli bir süresini yatarak ve istenen diğer koşulları da sağlayan hükümlüler, açık ceza infaz kurumuna geçecek.

COVID-19 İZNİNDE BULUNAN HÜKÜMLÜLER

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen yasa teklifine göre; 31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde olan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl ya da daha az zaman kalanlar, yeniden cezaevine dönmeyecek ve geriye kalan sürelerini denetimli serbestlik altında geçirecek.

31/7/2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda yatan ve cezasının belirli bir süresini kapalı ceza infaz kurumunda geçiren hükümlüler de “iyi hal” koşuluyla açık ceza infaz kurumuna 3 yıl daha erken ayrılabilecek. Ayrıca bu durumdaki hükümlüler, en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla, cezalarının süresine göre 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe geçebilecek.

Kabul edilen kanun teklifine göre 31/7/2023 tarihi itibarı ile denetimli serbestlikte olup izinli sayılanların yükümlülükleri de kalkacak. Ancak bu kişilerin suç işlemeleri durumunda doğrudan cezaevine alınmaları gerekecek.

Covid-19 izninde olup söz konusu düzenleme ile denetimli serbestliğe ayrılan hükümlülerin tüm yükümlülükleri aynen devam edecek.

Editör: Mevlüt Peker