MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın, 30 büyükşehirden Mersin ve Manisa’nın MHP’den, içlerinde Ankara ve İstanbul’un da olduğu geriye kalan 28 büyükşehirden ise AK Parti’nin aday göstereceğini, bu 30 adayın Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP tarafından destekleneceğini açıklaması sonrası gözler AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayına çevrildi.

CHPNİN ANKARA BÜYÜKŞEHİR ADAYI MANSUR YAVAŞ

31 Mart 2024 Yerel Seçimler öncesi tüm partilerin aday belirleme çalışmaları devam ediyor. CHP PM, 1393 seçim çevresinden ilk etapta 226’sı için belediye başkan adaylarını açıklamıştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Mansur Yavaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Ahmet Akın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Mustafa Bozbey,İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Ekrem İmamoğlu’nun isimleri netlik kazanmıştı.

AK PARTİ’NİN İSTANBUL VE ANKARA ADAYLARI 2024’TE AÇIKLANACAK

Tüm gözlerin çevrildiği Cumhur İttifakı’nın Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanı adayları ise henüz açıklanmadı ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, belediye başkan adaylarının açıklanması için Aralık ayı sonunu işaret etmişti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise açıklamanın Aralık ayı sonuna yetişemeyebileceğini, acelelerinin olmadığını, halen zaman bulunduğunu belirterek açıklamaların yeni yıla kabileceğinin sinyalini vermişti.

AK PARTİ’NİN MUHTEMEL İSTANBUL ADAYI MURAT KURUM

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı için 4 isim geçiyordu: Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan. Bu isimler arasında kulislerde en çok zikredilen isim ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığındaki başarılı görev ve çalışmalarıyla dikkat çeken Murat Kurum. Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum sadece parti içinde değil, muhalefet parti kulislerinin de AK Parti adına en favori ismi.

AK PARTİ’NİN ANKARA BÜYÜKŞEHİR ADAYI ZİYA SELÇUK MU?

AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı için de öne çıkan 4 isim var: Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Mamak Belediye Başkanı ve ABB AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, Altındağ Belediye Başkanlığı ve 2022’de de Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığı yapan Veysel Tiryaki ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok.

Bu 4 isim arasında en çok öne çıkan Turgut Altınok, ardından en çok zikredilen isim Murat Köse olmuştu. Ancak bir süre sonra da Turgut Altınok’un adı “taş yerinde ağırdır” denilerek Keçiören için konuşulmaya devam edilmişti. AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ismi de daha önce telaffuz edilmiş ancak kulislerde son zamanlarda yer bulmamıştı. Ziya Selçuk’un ismi birkaç gündür yine AK Parti’nin Ankara Büyükşehir adaylığı için gündeme taşındı.

“ZİYA SELÇUK İKNA EDİLDİ” İDDİASI

Gazeteci Kenan Taş, eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un AK PARTİ'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması için ikna edildiğinin konuşulduğu yönündeki kulis bilgilerini paylaştı. Kenan Taş, sosyal medya platformu X’teki hesabında, "AK Parti Ankara Büyükşehir için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un ikna edildiği konuşuluyor" ifadelerini kullandı.

Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 6 Ağustos 2021 tarihinde görevinden istifa etmişti. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, yerel seçim için adayların isimlerinin Aralık 2023 sonuna kadar açıklanacağını duyurduktan sonra o kritik ifadeyi kullanmıştı: “Yük olan değil yük alan isimlerle yola devam edeceğiz.” Bu söz Ziya Selçuk için geçerli olur mu bilinmez ama AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir adayını ve Ankara Büyükşehir adayını en geç Ocak ayının ilk haftası açıklaması bekleniyor.

ZİYA SELÇUK İSMİNE AHMET HAKAN’DAN TEPKİ

Öte yandan gazeteci Kenan Taş’ın gündeme getirdiği “AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayının Ziya Selçuk olabileceği ve Ziya Selçuk’un adaylık için ikna edildiği” iddiasına Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan’dan tepki geldi. Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde AK Parti'den aday olacağı yönündeki kulis bilgilerini yalanlayan Ahmet Hakan, bugünkü Hürriyet gazetesindeki köşesinde, Ziya Selçuk’un AK Parti’nin ABB adayı olacağı yönündeki iddiaları gördüğünde “Ne alaka” dediğini ve kulis yaptığını, edindiği kulis bilgilerine göre Ziya Selçuk’un aday olmayacağını öğrendiğini belirtti. Ahmet Hakan, yazısında “Ziya Selçuk Ankara AK Parti’den aday yapılacakmış. 'Ne alaka' falan diyerek kulislere daldım. Sonucu açıklıyorum: Başı da ortası da sonu da PALAVRA"  ifadelerini kullandı.

Editör: Mevlüt Peker