İstanbul'un en önemli su kaynaklarından biri olan Büyükçekmece'de pandemi döneminde bazı fırsatçılar, vatandaşlara imarlı arazi diyerek göl havzasını satmıştı. Bunun üzerine Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Göl havzasına ev yapmak için bedava dahi arsa verseler almayın, çünkü tavuk kümesi dahi olsa yıkıyoruz” diyerek herkesi uyarmıştı. Fakat Akgün'ün bu açıklamasından 2 yıl 8 ay sonra aynı bölgede inşaat çalışmalarına başladı. Konuyu araştıran Ekran Haber, bölgeye gidip hem inşaat çalışmalarını görüntüledi, hem de vatandaşlarla görüştü. 

Whatsapp Image 2024 01 24 At 18.32.15

İNŞAAT ÇALIŞMALARINA VATANDAŞ TEPKİSİ

Hasan Akgün'ün bahsettiği bölgede başlayan inşaat çalışmaları için vatandaşlar "Yapılmaması gereken yerlere inşaatlar yapılıyor. O bölgenin hepsi su havzasında olduğu görülüyor, olmaması gereken inşaat çalışması" dedi. Ekran haber ekibinin konuştuğu bir başka vatandaşsa "O inşaatlar su havzasına yapılıyor ve çok da riskli. En ufak bir deprem olsun bırakın depremi en büyük yoğun bir yağışta heyelan kayma gibi riskleri var gerçekten de. Fakirin malını alıp inşaat sektörüne menfaat sağlamaktan başka bir şey değildir bu!" diye konuştu.

Golet Havza

AKGÜN NELER DEMİŞTİ?

Mayıs 2021’de gölet havzasıyla ilgili verdiği röportajda vatandaşların bölgeden alacakları arazi konusunda daha dikkatli olması gerektiğini ve belediye ile koordineli hareket etmesi gerektiğini söyleyen Hasan Akgün, “Bu bölgeden arazi alacağınız zaman ilk önce belediyeye geleceksiniz. Diyeceksiniz ki ‘ Şu emlakçı beni çağırdı ve şu pafta, parsel sayılı yerden 200 metrekare yer satacağını söyledi. Bana bu konuda yardım eder misiniz’? Ve size imar müdürü diyecek ki ‘ Sakın alma, burada 200 metrekare yer olmaz’. Çünkü bu bölgede imara açık arsa 2 bin metre karenin altında olmaz. Bin 999 metrekare dahi olmaz. Eğer burada 2 bin metrekareden az bir arsa alırsanız ve arsanın etrafına tel çekerseniz veya içine konteyner koyarsanız ve içinde yaşarsanız olmaz. Bu duruma müdahale ederiz. Büyükçekmece göl havzasının imara kapalı olan mutlak koruma sahası ve kısa mesafeli koruma sahasında arsanıza dört tane direk dikersiniz, üstüne de bir çadır çekersiniz sonra da giderken toplarsınız. Bunun dışında hiçbir şey yaptırmayız. Kimseye bir çivi dahi çaktırmayız.Tavuk kümesi dahi olsa yıkıyoruz” diye konuşmuştu.

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu