AKIN GÜRLEK VE KEMAL KILIÇDAROĞLU ARASINDA NE OLMUŞTU?

Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan karara imza atan Akın Gürlek'e tepki gösteren eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 10 Ekim 2020 tarihli partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesince (AYM) verilen karara direnen Mahkeme Başkanı Akın Gürlek için, “Eskiden bir adalet kavramı vardı. Akın Gürlek, yeni Zekeriya Öz'ümüz 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı. Ne hakkı hukuku, nereden çıkardınız diyor. 10 yaşındaki çocuğuna Erzurum’da tecavüz ederken bu adam oradaydı. Barış Terkoğlu yazdı. Adaleti katleden adamın adı Akın Gürlek’tir, yeni Zekeriya Öz’dür” ifadelerini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu Neden Tazminat Ödeyecek?

Akın Gürlek'e, "Yeni Zekeriya Öz'ümüz" diye seslenen Kılıçdaroğlu, 20 Ekim'de TBMM'deki CHP grup toplantısında şunları söylemişti: 

"Akın Gürlek, bu yeni Zekeriya Öz'ümüz çıktı… Bütün kirli işleri bana gönderin diyor. Bütün haksız dosyaları bana gönderin diyor. Hiç meraklanmayın diyor. Sadece bana bir göz kırpın diyor. Ben gereğini yaparım diyor… Bu Akın Gürlek böyle bir adamdır. Bundan adalet filan beklenmez, adaleti katleden adam kimdir derseniz Adı Akın Gürlek'tir. Bu kadar açık bu kadar. Yeni Zekeriya Öz'dür. Hukuk fakültelerinden mezun olmuş görünüyor iseler de asıl talimatı gücü yasalardan hukuktan vicdandan değil saraydan alanlardır. Bunlardan hakim olmaz. Bunlar kendi çıkarları için yapmayacakları şey yoktur.."

Bu sözlerin ardından eski İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek harekete geçmişti. Gürlek, Kılıçdaroğlu'nun FETÖ bağlantılı Zekeriya Öz'le özdeşleştirilmesi üzerine kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle Kılıçdaroğlu'na 75 bin liralık manevi tazminat davası açmıştı.  Ancak dosyaya bakan İstanbul 24. Asliye Hukuk Mahkemesi davanın reddine karar verdi. Hakim Muhammed Çelik tarafından verilen karar Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik tarafından kamuoyuna duyuruldu. Hakim Muhammed Çelik tarafından verilen karara Gürlek’in avukatı Abdullah Adır itiraz etti. Dosya, Bölge İstinaf Mahkemesine gönderildi. 

AKIN GÜRLEK KILIÇDAROĞLU'NA AÇTIĞI TAZMİNAT DAVASINI KAZANDI

Dört yıl süren davanın ardından Bölge İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle Kılıçdaroğlu'na açılan davaya ilişkin mahkeme, açılan manevi tazminat davasının kısmen kabulüne karar verip 50 bin liralık tazminatın yasal faiziyle birlikte Akın Gürlek’e ödenmesine karar verdi.

AKIN GÜRLEK KİMDİR?

Akın Gürlek, eski İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, 2 Haziran 2022 tarihinden itibaren Türkiye Adalet Bakan Yardımcısıdır. Akın Gürlek, 1982 yılında Nevşehir'de dünyaya gelmiştir. Akın Gürlek, evli ve 1 çocuk babasıdır.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2005 yılında mezun olan Akın Gürlek, Hakim olarak çeşitli il ve ilçelerde görevini yürütmüştür. Gürlek, Nisan 2021 terfileriyle birinci sınıf hâkimliğe terfi etmiştir. Ardından Danıştay üyeliğine atanan Uğurhan Kuş'un yerine 2 Haziran 2022 tarihinde Adalet Bakan Yardımcısı olarak atanmıştır.

BAKAN YARDIMCISI AKIN GÜRLEK GELEN TEPKİLERE YANIT VERMİŞTİ

2 Haziran 2022 tarihinde Adalat Bakan Yardımcılığı'na atanan Akın Gürlek, öncesinde Anayasa Mahkemesi'nin CHP milletvekili Enis Berberoğlu'na ilişkin verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararını tanımaması üzerine yoğun tepkiyle karşılaşmıştı. Akın Gürlek, atama kararına gelen yoğun tepkilerle ilgili olarak, "Bu konu hakkında konuşmak istemiyorum" demişti.

Gürlek, "Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını tanımayan hakim nasıl olur da Adalet Bakan Yardımcısı yapılır?" sorusuna ise "Burası Türkiye. Hukukun gereği neyse onu yaptık. Bu konularla ilgili konuşmak istemiyorum. Bizler verdiğimiz kararlarla konuşuruz" yanıtını vermişti.

Editör: Nurseli Fırat