Dursun Özbek'in Akut pankreatit şüphesi ile hastaneye kaldırılmasının ardından Akut Pankreatit ile ilgili bilgiler sorgulanmaya başlandı. Peki Akut pankreatit nedir? Akut pankreatit nasıl geçer? Akut pankreatit neden olur?

AKUT PANKREATİT NEDİR?

Akut pankreatit, midenin arkasında yer alan ve sindirime yardımcı küçük bir organ olan pankreasın safra kesesi taşı ve alkol kullanımına bağlı olarak kısa süre içinde ani bir şekilde iltihaplanıp şiştiği durumdur. Kronik pankreatite göre daha kısa süreli ve ani bir durum olan akut pankreatit genellike 1 hafta içinde kendi kendine iyileşir. Ancak şiddetli akut pankreatitli bazı kişilerde daha ciddi komplikasyonlar gelişebilir ve pankreasta işlev bozukluğuna sebebiyet verebilir.

ATEŞ BELİRTİSİ

Karnın ortasında şiddetli ağrı ve 38 dereceden fazla ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan akut pankreatit ayrıca mide bulantısı, kusma şiddetli ağrı gibi semptomlar da ortaya çıkarabilir.

AŞIRI ALKOL KULLANIMINA DİKKAT

Genellikle safra taşları ve aşırı alkol kullanımına bağlı meydana gelen akut pankreatinin nedeni bazı vakalarda belirlenemez. İçilen alkol miktarını azaltarak ve safra taşı olasılığını azaltacak şekilde diyet listesi belirleyerek akut pankreatit riskini azaltabilirsiniz.

AKUT PANKREATİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karnın ortasında oluşan ani, şiddetli, kuşak tarzında sırta yayılan karın ağrısı akut pankreatinin en belirgin ve yaygın görülen semptomudur. Karın ağrısının yanında nabzın hızlanması, mide bulantısı ve kusma da akut pankreatitin belirtilerindendir.

NABIZ HIZI DA YÜKSELEBİLİR

Akut pankreatit ağrısı şiddetlidir. Bazen öksürme, şiddetli hareketler ve derin nefes alma ağrıyı kötüleştirebilir. Dik oturmak ve öne eğilmek biraz rahatlama sağlayabilir. Bazı kişilerde, özellikle alkol kullanımı nedeniyle akut pankreatit gelişenlerde, hiçbir zaman orta ila şiddetli ağrı dışında herhangi bir semptom gelişmeyebilir. Bazı hastalarda nabız hızı da yükselebilir.

Akut pankreatit genel olarak şu belirtilerle ortaya çıkar:

    Şiddetli karın ağrısı
    38 derecenin üstünde ateş
    Nefes alışverişinin hızlanması
    Mide bulantısı
    Kusma
    Tuvalete çıkmakta zorlanma
    Gözlerde sararma
    Dışkı renginde değişim

Editör: Halide Tonga