Nakit taşımanın zorluğundan, kredi kartı komisyonlarının yüksekliğinden ve satıcıların kredi kartı işlem ücreti talep etmelerinden dolayı son zamanlarda IBAN ile ödeme yöntemi yaygınlaştı. Son zamanlarda sıkça karşılaşılan bu yöntem; vatandaşın yalnızca hesaplar arası para gönderdiğini zannettiği zamanlarda başına dert açabilir. Uzmanlar; vatandaşın kendini bir anda kara para trafiğinin ortasında bulabileceğini söyledi.

VATANDAŞLARI UYARDI

Avukat Hüseyin Sami Çaprak da "Paraların toplandığı IBAN'lar bazen bir çetenin bir hesabı olabiliyor açıkçası. Burada toplanan paralar da kar para aklama ya da uyuşturucu ticaretinde kullanılabiliyor. Para gönderdiğiniz kişi eğer bir soruşturma içerisinde zaten inceleniyorsa ya da daha sonra incelenirse ona para gönderen herkes de bu suçun sanki bu örgütün bir üyesiymiş gibi soruşturma geçirir ve belki ceza bile alabilir." ifadelerini kullandı.

İBAN'A AÇIKLAMA YAZILMALI

IBAN'la para gönderirken o açıklama kısmının dolu olması gerektiği belirtiliyor. Avukat Çaprak, "Hangi alışverişe ait olduğunu, ne işlemi için gönderdiğimizi muhakkak açıklamasına yazmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu