Türkiye'nin uzay alanındaki gururu, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan ilk Türk vatandaşı Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı'ndaki basın mensupları ile canlı bağlantı kurarak, uzay serüvenini ve yaşadığı heyecanı paylaştı.

Alper Deney

"UZAY KADAR SONSUZ MÜTEŞEKKİRİM"

Alper Gezeravcı, ISS’deki varlığının Türk milletine yaşattığı gurur ve heyecanı vurgulayarak, bu onuru ve gururu yaşatmakta katkısı olan herkese sonsuz teşekkürlerini iletti. Gezeravcı, "Uzayı tarif edebilirim ama yaşadığım gururu tarif etmek çok zor" diyerek, ISS'deki tecrübelerini ve duygularını aktardı.

Alper Gezeravci-5

HAVACILIK EĞİTİMİ VE UZAYDAKİ YAŞAM

Gezeravcı, uzaya gitmeden önce aldığı havacılık eğitimlerinin yanı sıra, Falcon-9 roketi, Dragon uzay aracı ve ISS operasyonlarına dair eğitimleri anlattı. Ayrıca, vücudu üzerindeki yer çekimsiz ortamın etkilerine değinerek, bu zorlukların üstesinden gelmek için yaptığı egzersizler ve sağlık testleri hakkında bilgi verdi.

Alper Gezeravci (4)

"İLK KEZ BU KADAR ÇOK MİLLİYETTEN ASTRONOT BİR ARADA"

ISS’deki uluslararası ortamı anlatan Gezeravcı, ISS'in 25 yıllık tarihinde ilk kez bu kadar çok ülkeden astronotun bir arada bulunduğunu belirtti. Ayrıca, burada gerçekleştirdiği bilimsel deneyler ve gözlem faaliyetlerine de değindi.

Alper Gezeravci (1)

BESLENME VE GÜNLÜK RUTİNLER

Uzayda beslenme düzenine de değinen Gezeravcı, gıda seçimlerinden ve uzayda beslenme rutinlerinden bahsetti. Ayrıca, görevinin sonunda dünyaya dönüş sürecindeki acil durum senaryolarına ve hayatta kalma eğitimlerine de yer verdi.

Alper Gezeravci Erdogan 22012024 Aa

BİLİMSEL DENEYLER VE FAALİYETLER

Gezeravcı, ISS’deki zamanını en verimli şekilde geçirmek için planlı tüm faaliyetleri eksiksiz tamamlamanın önemini vurguladı. Türk bilim insanları için yürüttüğü çalışmalar ve topladığı verilere de değinerek, bu görevin sadece bir uzay macerası olmadığını, aynı zamanda bilimsel bir misyon olduğunu belirtti.

Tuva Cihangir Atasever Ile Alper Gezeravci 26012024 2

Editör: Ozan Barış Erim