Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) önemli bir deneye daha başladı.

UYNA DENEYİNE BAŞLADI

AA muhabirinin bildirdiğine göre, Gezeravcı, "Uzay İçin Yeni Nesil Alaşımlar (UYNA)" deneyini gerçekleştirmeye başladı. Bu deney, Türkiye'nin havacılık, uzay ve savunma sanayisinde kullanılabilecek yeni nesil malzemeler geliştirme kabiliyetine katkıda bulunacak. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı ve mukavemetli alaşımların üretimi, ISS'nin KIBO modülündeki ELF cihazı kullanılarak yapılacak.

Alper Gezeravci Uui De 20Ocak2024 1

ALPER GEZERAVCI'NIN BUGÜNE KADARKİ UZAY SERÜVENİ

Gezeravcı, şimdiye kadar ISS'de 9 deneyi tamamladı. Bunlardan biri, "MESSAGE" adlı deneydi ve yer çekimsiz ortamdaki genlerin işlevleri üzerine odaklandı. Ayrıca Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerdiği "PRANET" deneyi ve TÜBİTAK MAM'dan Prof. Dr. İskender Gökalp'in yönettiği "gMetal" deneyi de Gezeravcı'nın yürüttüğü projeler arasında yer alıyor.

Alper_Gezeravci_Turkiyenin_ilk_astronotu_1

GELECEĞE YÖNELİK UZAY ÇALIŞMALARINA IŞIK TUTACAK

Astronot Gezeravcı, Tuz Gölü'nde yetişen halofit bitkinin uzay ortamındaki tepkilerini araştıran "EXTREMOPHYTE" deneyiyle de dikkat çekiyor. Ayrıca, uzayda yaşam destek sistemlerine katkıda bulunacak yeni bitki türlerini geliştirme çalışmaları, "CRISPR-GEM" ve "UzMAn" deneyleriyle sürdürülüyor. Alglerin uzaydaki kullanımı üzerine yapılan "ALGALSPACE" ve vokal kord değişimlerini araştıran "VOKALKORD" deneyleri de Gezeravcı'nın gündeminde yer alıyor.

Alper_Gezeravci_Turkiyenin_ilk_astronotu_2

OKSİJEN SATURASYONU DENEYİ NEDEN ÖNEMLİ?

En son olarak, "OKSİJEN SATURASYONU" deneyiyle düşük yer çekiminin insan sağlığı üzerindeki etkileri ve bu etkilerin ses frekanslarıyla tanımlanması araştırılacak. 

Infografik Turkiye 13 Deney 16012024 Aa

Editör: Mevlüt Peker