Orta Doğu'da baş gösteren savaş yatırımcının güvenli limanı altına talebi artırmış, geçtiğimiz hafta gram altın zirvesine çıkarak 1 808.901 TL'yi görmüğştü.

ALTIN DÜŞÜŞE GEÇTİ

Ancak altın yeni haftaya kan kaybederek başladı. ABD'nin enflasyonla mücadele için faizi yüksek tutması, dolardaki yükseliş trendi, altın fiyatlarında serbest düşüş etkisi yarattı.

Gram altın düşüşün etkisiyle güne 1783 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1780 lira, en yüksek de 1792 lira seviyesini görüldü. 

DOLAR-EURO ZİRVEYE KOŞUYOR

Orta Doğu'da yaşanan kriz dolar/TL kurunu da yeniden zirveye zorluyor. FED'in enflasyonla mücadele için faiz artırımında karar kılması doları uluslararası piyasalarda güçlendirirken, yurt içinde de kur 28 TL'nin üstünde rekor serisini sürdürüyor.

Bankalararası piyasada dolar/TL 28,53, euro/TL 30,58 seviyesinde işlem görüyor.

FED KARARI 

Ülkede dün açıklanan verilere göre toptan stoklar aylık yüzde 0,2 yükselişle beklentileri aşarken, makroekonomik verilerin ülke ekonomisine ilişkin sinyalleri yakından takip ediliyor.

ABD hazinesi dün tahvil ihraçlarına devam ederken, ihraç edilen 10 yıllık tahvillere öngörülenden fazla talep geldi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi düşüş eğilimini üst üste üçüncü iş gününe taşıyarak yüzde 4,49'a inerken, 30 yıllık tahvil faizi de son 1 ayın en düşük seviyesini test etti. ABD Hazinesi bugün de tahvil ihraçlarına devam edecek ve 30 yıl vadeli 24 milyar dolarlık tahvil için talep toplayacak.

GÖZLER POWELL'IN KONUŞMASINDA

Bununla birlikte Fed Başkanı Powell'ın bugün Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) düzenlediği konferansta yapacağı sözle yönlendirmeler yatırımcıların odağında yer alırken, Powell'ın açıklamalarının varlık fiyatlarında oynaklığı artıracağı tahmin ediliyor.

Editör: Şeyda Karaca