Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından seçilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Zühtü Arslan, AYM Başkanı olarak görev yaptığı süre boyunca üç kez başkanlık seçimlerini kazandı. Ancak, AYM üyelerinin görev süresini 12 yılla sınırlayan düzenleme nedeniyle Arslan'ın görev süresi 20 Nisan 2024'te sona erecek.

Zühtü Arslan Erdoğan

TEKRAR ADAY OLAMAYACAK

Başkanlık seçimi süreci, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan tarafından yönetilecek ve seçimin yapılacağı yer, gün ve saat, en az 7 gün önceden AYM üyelerine yazılı olarak bildirilecek. Arslan, görev süresinin dolması nedeniyle aday olamayacak, ancak oy kullanabilecek. Diğer AYM üyeleri ise başkan adayı olabilecek.

Zühtü Arslan

YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA

Seçimde, 15 üyenin en az 8'inin oyunu alarak salt çoğunluğu sağlayan aday, 4 yıllığına Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini üstlenecek. Eğer hiçbir üye yeterli çoğunluğu sağlayamazsa, seçimler devam edecek.

ÜST ÜSTE SEÇİMİ KAZANDI

Zühtü Arslan, 20 Nisan 2012'de başladığı AYM üyeliği görevini sürdürürken, ilk kez 10 Şubat 2015'te Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak seçilmişti. Ardından, 25 Ocak 2019'daki seçimde oyların salt çoğunluğunu alarak ikinci kez başkan seçildi ve son olarak 2 Şubat 2023'te yapılan seçimde üçüncü kez AYM başkanı oldu.

anayasa-mahkemesi--1

SEÇİM GÜNÜ BELLİ OLDU

Zühtü Arslan, 17 Nisan tarihinde emekli olacak ve 20 Nisan'da görev süresi sona erecek. Ekran Haber’in edindiği bilgiye göre Arslan'ın yerine gelecek isim, 21 Mart'ta yapılacak seçimle belirlenecek.

Editör: Zeynep Baş