Dün gece başkent Ankara’nın Çubuk ilçesinde bulunan Fatma Hanım KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) Kız Öğrenci Yurdu’nda, içinde kız öğrencilerin olduğu asansörün arıza yaparak üçüncü kattan eksi birinci kata kadar 4 kat boyunca düştüğü haberleri sosyal medyada ve internet basınında geniş yer buldu. Haber sitelerinde KYK yurdundaki asansör kazasında kimsenin yaralanmadığı ancak öğrencilerin çok korktuğu hatta bazı öğrencilerin şoka girdiğinin görüldüğü belirtildi. Öğrenciler tedbir amaçlı hastaneye götürüldü.

Saat 19.00 sıralarında Ankara Çubuk Fatma Hanım KYK Kız Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen olay “asansör kazası” olarak nitelendirildi ancak yapılan teknik inceleme ve öğrencilerin ifadesine başvurulduktan sonra gerçek ortaya çıktı. Olayın bir “asansör kazası” olmadığı, bilakis elektrik dalgalanması ya da daha açık tabirle elektriklerin anlık ve ardışık olarak gidip gelmesi sebebiyle asansörün kendi aküsünü ve fren sistemini kullanarak içindeki yolcuları emniyetli bir şekilde en alt kat olan eksi birinci kata indirip kapıyı da açarak görevini yerine getirdiği belirlendi.

DMM, “ANKARA ÇUBUK'TAKİ KYK YURDUNUN ASANSÖRÜ DÜŞTÜ" İDDİASINI YALANLADI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına bağlı DMM (Dezenformasyonla Mücadele Merkezi)’den yapılan açıklamada, "Ankara Çubuk'taki KYK yurdunun asansörü düştü" iddiası kesin dille yalanlandı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin sosyal medya platformu X’teki @dmmiletisim adresli hesabından yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yayınlanan ve sosyal medyada yer bulan, "Ankara Çubuk'taki KYK yurdunun asansörü düştü" iddialarının doğru olmadığının altı çizildi.

Asansörün, yaşanan elektrik dalgalanması nedeniyle kendisini referans kat olan eksi 1'e güvenli bir biçimde indirdiğini, ardından zemin kata yükselerek içinde bulunan öğrencileri indirdiğini belirten Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, hiçbir şekilde düşme ya da kayma gibi bir durumun söz konusu olmadığı, olayda yaralanan herhangi bir öğrencinin bulunmadığı bilgisini verdi. DMM, asansörün yeşil etikete sahip olduğunun altını çizerek, asansörde yapılan teknik incelemede en küçük soruna dahi rastlanılmadığını bildirdi.

Türkiye’de az sayıda asansörlerde bulunan yeşil etiket, sahibi olduğu asansörün hiçbir eksiğinin bulunmadığı, tüm teknik şartlara uygun ve emniyetli olduğu anlamına geliyor. Yeşil etikete sahip asansörler, elektrik kesintileri ya da deprem gibi durumlarda içinde taşıdığı yolcuları referans kat, yani çok az enerji kullanarak indirebileceği kata kadar indiriyor ve kapıyı açarak yolcuların tahliye olmasını sağlıyor. Şayet aküsünde yeterli enerji bulunuyorsa, bu kez de zemin kata çıkarak yolcuları ulaşmaları gerektiği noktaya bırakıyor.

AYDIN KYK'DAKİ ASANSÖR KAZASINDA BİR ÖĞRENCİ VEFAT ETMİŞTİ

Ankara’nın Çubuk ilçesinde bulunan Fatma Hanım KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) Kız Öğrenci Yurdu’ndaki asansör olayının ayrıntıları araştırılmadan "asansör kazası" olarak verilmesi ise Aydındaki KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda meydana gelen ve bir öğrencinin hayatını kaybettiği asansör kazasından kaynaklanıyor.

Aydın KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda meydana gelen asansör kazasında Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4'üncü Sınıf Öğrencisi Zeren Ertaş yaşamını yitirmişti.

15 kişilik asansöre 16 öğrencinin bindiği sırada kapı kapanmadan asansörün aşağı  doğru düşmeye başladığı, panik yapan Zeren Ertaş'ın asansörden çıkmak isterken asansörle duvar arasına sıkışarak hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Editör: Mevlüt Peker