Aksaray Valiliği’nden ‘Can Dostu’ genelgesi
Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait barınakta köpeklere yapılan katliam infiale neden olurken Aksaray Valiliği’nden kent genelinde ilgili birimlere genelge gönderildi. Yerel yönetim ve diğer kurumlarla işbirliğinin vurgulandığı ‘Can Dostu Aksaray’ genelgesinde hayvanların korunması için yoğun çalışma yapılacağı belirtildi.

Ekran Haber'in edindiği bilgiye göre, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ndeki görevlinin bir köpeğe elindeki kürekle vurarak ölümüne neden olduğu iddia edilen görüntüler infiale neden olurken Aksaray Valiliği bir genelge yayımladı.
1- Tüm kurumlarımız tarafından hayvanların korunması, beslenmesi, bakımı, tedavisi konusunda üst düzey hassasiyet gösterilecektir.
2- 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümlerine göre sokak hayvanlarının beslenmesi, aşılanması, rehabilitasyonu, tedavisi ve kısırlaştırılması gibi sorumlulukların yerine getirilmesi için tüm yerel yönetimlerce ifa edilen çalışmalar artırılarak devam ettirilecektir.
3- İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, müstakil bahçesi bulunan ve durumu uygun olan okullarımız sahipsiz bir hayvanı sahiplenerek sahiplenilen hayvanın beslenme, bakım, tedavi vb. ihtiyaçlarını karşılayacak ve çocuklarımıza hayvan sevgisinin aşılanması sağlanacaktır. Bu okullarımıza Valiliğimiz tarafından "Can Dostu Okul" belgesi düzenlenecektir.
4- Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü koordinasyonunda, müstakil bahçeye sahip ve durumu uygun olan kurumlarımız birer hayvan sahiplenecek ve sahiplenilen hayvanın tüm ihtiyaçları ilgili kurum tarafından karşılanacaktır. Bu kumrularımıza Valiliğimiz tarafından "Can Dostu Kurum' belgesi düzenlenecektir.
5-Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunda tüm Gençlik Merkezlerimiz sahipsiz en az bir hayvanı sahiplenerek sahiplenilen hayvanın beslenme, bakım, tedavi vb. ihtiyaçlarını karşılayacak ve gençlerimize hayvan sevgisinin aşılanması sağlanacaktır. Bu merkezlere Valiliğimiz tarafından "Can Dostu Gençlik Merkezi" belgesi düzenlenecektir.
6- İlimizde bulunan ve daha önce oluşturulmuş Besleme Gruplarının haricinde Gençlik Merkezleri aracılığıyla da gönüllü gençlerimizden müteşekkil Besleme Grupları oluşturulacak ve belli periyotlarda hayvanları beslemek üzere besleme odak noktaları ziyaret edilecektir.
7- Okullarımızda Okul Aile Birliklerinin de katılımıyla, tüm öğrencileri kapsayacak şekilde, her hafta en az bir okulumuzda hayvanları korumak ve hayvanların sahip olduğu haklara yönelik farkındalık oluşturmak için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile eğitim programlan düzenlenecektir.
8- Yaban hayvanlarının özellikle olumsuz kış koşullarından etkilenmemesi, doğal yaşam ortamlarında beslenme ve korunmaları için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce gerekli tedbirler alınacaktır.
9- Hayvan Hakları ile ilgili STK'lardan gelen talep, sorun ve şikayetler ilgili yerel yönetim ya da idari birimlerce ivedilikle değerlendirilip sonuçlandırılacaktır.
10- Sahipsiz hayvanların kulübe, mama vs. ihtiyaçları için ilgili yerel yönetimler ve sivil toplum
kuruluşları iş birliği içerisinde faaliyet yürütecektir.
11- Aksaray Belediyesi Barınağı'nda bulunan sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Aksaray Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü iş birliği içerisinde kamuoyu nezdinde çalışmalar başlatılacak, çalışmaların görünür kılınması adına billboard, afiş, el ilanı gibi materyaller kullanılacaktır.
12- Tedavi edilmesi gereken sokak hayvanlarına Aksaray Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve diğer tüm ilçe ve belde belediyeleri tarafından ivedi bir şekilde müdahale edilecek ve ilgili birimler 7 gün 24 saat hizmet verebilecek şekilde hazır bulundurulacaktır.
13- Emniyet ve Jandarma teşkilatı bünyesinde kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimlerince, hayvanlara karşı işlenen suçlarla mücadele amacıyla Hayvan Durum İzleme Mobil uygulamasının (HAYDİ) tanıtımı ve kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalar artırılarak devam ettirilecektir.
14- İl Müftülüğü tarafından vaaz ve irşat programlarında il genelinde konunun hassasiyetine yer
verilecektir.
15- Yerel yönetimler, ileri tıbbi müdahale gerektiren hayvanların tedavisinde Aksaray Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ve Aksaray Veteriner Hekimler Odası ile iş birliği içerisinde hareket edecektir.
16- Yerel yönetimlerce il genelinde oluşturulan besleme odak noktalarının sayısı artırılacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır.
17- 30.09.2022 tarih ve 20223 sayılı İl Hayvanları Koruma Kurulu Kararı gereğince ilimizde "Aksaray Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği" kurulması çalışmaları İl Özel İdaresi ve tüm belediyelerimizin katılımı ile ivedilikle başlatılacaktır.
18- Hayvanlara karşı işlenen suçlarla etkin bir mücadele için İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve ilimiz genelindeki tüm belediyelerce denetimler sıklaştırılacak, bu tip suçlara "Sıfır Tolerans" ilkesi çerçevesinde yaklaşılarak idari yaptırımlar ve gerekiyorsa adli işlemlerin başlatılması için konunun adli mercilere tevdii sağlanacaktır.