Kazakistan'ın başşehri Astana'da, Türk Devletleri Teşkilatının Dışişleri Bakanları, önemli bir toplantı gerçekleştirdi.

Astana, TDT Devlet Başkanları Konseyi'nin 10. Zirvesi öncesinde önemli bir diplomatik buluşmaya ev sahipliği yaptı. Türk Devletleri Teşkilatının dış politika kurmayları, bu önemli zirve için bir araya geldi.

Ev sahibi Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtileu, diğer TDT üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarını ağırladı. Bu önemli toplantıda Türkiye'den Hakan Fidan, Azerbaycan'dan Ceyhun Bayramov, Kırgızistan'dan Ceenbek Kulubayev, Özbekistan'dan Bahtiyar Saidov ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev yer aldı. Ayrıca gözlemci sıfatıyla Türkmenistan'dan Berdi Matiyev ve Macaristan'dan Peter Szijjarto da toplantıya katılım gösterdi.

Toplantı, geleneksel aile fotoğrafı çekimi ile start aldı. Toplantının gündemi, yaklaşan TDT Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi ve alınacak kararların detaylı bir şekilde değerlendirilmesi oldu.

Murat Nurtileu konuşmasında, Astana Senedi ve Astana Bildirisi'nin kabul edilerek TDT'de yeni bir dönemin başlayacağını vurguladı. Nurtileu, "Bu tarihi belgeler, liderlerimizin Türk dünyasının ortak mirasını yansıtan ve aydınlık bir geleceği hedefleyen birlikteliklerinin altını çiziyor." dedi.

Astana Zirvesi'nde Ekonomik İşbirliği Teşkilatına gözlemci statüsünün verilmesinin de gündemde olduğunu ifade eden Nurtileu, bunun teşkilatın daha da güçlenmesini sağlayacağını belirtti. "Türk Devri" sloganıyla düzenlenen zirvede Kazakistan'ın TDT dönem başkanlığını üstleneceğini de sözlerine ekledi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA ASTANA’DA

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in davetiyle TDT 10. Zirvesi için Astana'ya gelen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ulaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı burada Kazak mevkidaşı Tokayev tarafından karşılandı.

LİDERLERDEN ORTAK KARE

Astana'daki zirvede bir araya gelen liderler, "Türk Devri" temalı toplantı öncesinde aile fotoğrafı çektirdiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na varışında Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev tarafından ağırlandı. Fotoğrafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Tokayev, Aliyev, Mirziyoyev ve Caparov gibi isimler yer aldı.

ERDOĞAN-ALİYEV GÖRÜŞMESİ

Türk Devletleri Teşkilatı'nın 10. Zirvesi için Astana'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir otelde kapalı kapılar ardında bir görüşme yaptı.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aliyev ile görüşmesine dair bir bilgi notu yayımladı. Görüşmede Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, bölgesel ve global sorunlar ve İsrail-Filistin çatışmaları masaya yatırıldı.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin insani yardım çabalarının devam edeceğini, İsrail'in uluslararası hukuka riayet etmesi için uluslararası toplumun net bir tutum sergilemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kalıcı barışın ancak Doğu Kudüs'ün başkent olduğu, sınırları 1967 yılına dayanan bağımsız bir Filistin Devleti ile mümkün olabileceğini vurguladı. Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci ve Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının ardından yaşananlar da görüşme gündemini oluşturdu." denildi.

Kaynak: AA