Avrupa Adalet Divanı, UEFA'nın Avrupa futbolunu kontrol etmesinin AB rekabet hukuku kapsamında yasadışı bir tekel olduğuna karar verdi. UEFA ise jet hızıyla konuyla ilgili açıklama yaptı. Peki UEFA'nın karşı çıktığı Avrupa Süper Ligi nedir, ne zaman başlıyor?

AVRUPA SÜPER LİGİ NEDİR? 

İlk olarak 2021'de ortaya atılan Avrupa Süper Ligi, Avrupa'nın en büyük takımlarından bazılarının "kapalı mağaza" formatında katılacağı bir ayrılıkçı müsabaka önerdi. Konu, taraftarların ve futbolun yönetim organlarının şiddetli muhalefetiyle karşılandı ve bu plan, lansmanından birkaç gün sonra çarpıcı bir şekilde çöktü. Ancak Avrupa Süper Ligi aslında sona ermedi ve Avrupa Adalet Divanı, o dönemde ayrılıkla ilgili düzenlemelerin yetersiz olduğuna karar verdi.  

Avrupa_Süper_Ligi_1

AVRUPA SÜPER LİGİ FORMATI NEDİR?

Önerilen yeni formata göre, erkekler müsabakası 64 kulübün katılımıyla gerçekleşecek ve üç kademeli bir lig sistemine ayrılacak. En üst kademede 16 kulüp, 'Yıldız Ligi' adıyla yer alacak, ikinci kademede 16 kulüp, 'Altın Lig' olarak bilinecek, üçüncü kademede ise 32 kulüp, 'Mavi Lig' adı altında mücadele edecek. Bu lig isimleri, Avrupa Birliği bayrağının renklerinden türetilmiştir.

Kulüpler, sekizerli gruplar halinde iç saha ve deplasman maçları yapacak. Her takımın sezon boyunca en az 14 maç garantisi olacak. İlk sekiz takım, eleme usulü müsabakalara katılacak ve ardından lig şampiyonları belirlenecek.

Avrupa_Süper_Ligi_2

Ligler arasında yükselme ve düşme olacak, ve yerel lig performansına bağlı olarak 'Mavi Lig'e çıkma şansı bulunacak.

Kadınlar müsabakasında ise 32 kulüp, 16 takımdan oluşan 'Yıldız Ligi' ve 16 takımdan oluşan 'Altın Lig' olmak üzere iki kademe halinde yer alacak. Kulüpler, sekiz kişilik gruplar halinde iç saha ve deplasman maçları yapacak ve her ligde sezon sonunda sekiz kulüpten oluşan bir eleme aşaması düzenlenecek. İki lig arasında yükselme ve düşme olacak, ve Altın Lig'e yükselme yerel lig performansına göre belirlenecek.

Avrupa_Süper_Ligi_6

AVRUPA SÜPER LİGİ TAKIMLARI: GALATASARAY VAR MI?

Bayern Münih, Borussia Dortmund ve Paris Saint-Germain, ESL (Avrupa Süper Ligi) tarafından katılmaya davet edildi. Bayern ve Borussia'ya Süper Lig'e katılma çağrısı yapılırken, bu kulüplere 30 gün, PSG'ye ise 14 gün süre verildi. Ancak bu üç kulüp de yarışmaya katılmayı reddetti ve konsepti açıkça kınadı. Pérez, üç kulübün davet edilmediğini iddia etti. Diğer Fransız, Alman, Portekiz, İtalyan ve Hollanda kulüplerinin de yarışmaya katılmayı reddettiği bildirildi.

West Ham United, Süper Lig'e karşı olduklarını belirtti. Everton, Süper Lig'e katılan altı İngiliz kulübünü eleştirdi ve onları İngiliz futbol taraftarlarına "ihanet etmekle" suçladı. Leeds United, sosyal medyada Liverpool'dan "Merseyside Reds" olarak bahsetti ve Pro Evolution Soccer video oyunu serisinde kulüp için kullanılan lisanssız isme atıfta bulundu. Leeds oyuncuları, 19 Nisan'da oynanacak maç öncesinde UEFA Şampiyonlar Ligi logosunu taşıyan ve rekabeti kınayan tişörtlerle sahaya çıktılar.

Avrupa_Süper_Ligi_3

İtalya'da, Atalanta, Cagliari ve Hellas Verona'nın İtalya Süper Ligi takımlarının Serie A'dan men edilmesi çağrısında bulundu. Ancak Hellas Verona, böyle bir yasak talebinde bulundukları yalanladı.

3 Mayıs'ta, İtalyan finans gazetesi Il Sole 24 Ore'nin bir raporunda, Süper Lig projesinin UEFA'nın planladığı Şampiyonlar Ligi reformuna alternatif olarak sunulduğu belirtildi. İtalya Serie A Müsabaka ve Operasyon Başkanı Andrea Butti'nin projeyi sunduğu ifade edildi. FIFA, Süper Lig'i kazanan takımın geçici olarak Dünya Kulüpler Yarışması veya yeni adlandırılan FIFA Kulüpler Dünya Kupası'na katılacağı noktasına kadar bu projeyi ekonomik olarak inceledi.

Avrupa_Süper_Ligi_4

22 Ekim'de The Athletic, UEFA'ya üye federasyonlardaki kulüpler arasında yapılan isimsiz bir anketin sonuçlarını açıkladı. Ankete göre kulüplerin yüzde 66'sı Süper Lig'in duyurulmasına olumsuz tepki verirken, kulüplerin yüzde 56'sı Süper Lig'in kulüplerini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Birçok kulüp, Süper Lig'in diğer ülkelerden daha fazla takımı içermesini, bir yükselme ve düşme sistemi kurmasını ve gelir dağılımının revize edilmesini istiyordu.

İspanya merkezli Mundo Deportivo'nun haberine göre; Türk kulüpleri, ciddi anlamda Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı planlıyor.