Ankara 25. İdare Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyelerine 15 bin lira zam getiren yasayı, Anayasa’da belirtilen hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve eşitlik ilkeleri ile çalışma barışının sağlanması kuralına aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımıştı.

AYM Genel Kurulu söz konusu başvuruyu bugün ele aldı. Müzakereler neticesinde Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin oy çokluğuyla iptal etti. Ancak; düzenleme 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu sürede yüksek yargı üyeleri zamlı maaşlarını almaya devam edecek. 6 ay içerisinde Meclis’te yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa yüksek yargı üyeleri zam öncesi maaşlarını almaya başlayacak. AYM gerekçeli kararını daha sonra açıklayacak.

BİRİNCİ SINIFLARI SEVİNDİREN KARAR

AYM’nin kararı birinci sınıf adli ve idari yargı hakim savcılarınca sevinçle karşılandı. Zam düzenlemesinin bu grupları kapsamaması yargı teşkilatında rahatsızlığa neden olmuştu. Birinci sınıf hakim ve savcılar olası yeni bir düzenleme esnasında yüksek yargı üyelerine yapılacak iyileştirmenin kendilerini de kapsamasını talep ediyor.

Editör: Site Yönetim