Azerbaycan ile Türkiye arasında 2024 sonunda sona erecek doğal gaz tedarik anlaşması, 2030 sonuna kadar uzatıldı. Bu kapsamda BOTAŞ ile Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi arasında doğal gaz tedarik ve takasına ilişkin anlaşmalar imzalandı.

Botas Socar Imza 04062024 2

Alparslan Bayraktar Azerbaycan 04062024 Aa (4)

BAKÜ'DE İMZA TÖRENİ

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 29. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov'un katılımıyla imza töreni gerçekleştirildi. BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi Genel Müdürü Lidya Salahova, mevcut doğal gaz tedarik anlaşmasını 2030 sonuna kadar uzatacak olan anlaşmayı imzaladı.

Alparslan Bayraktar Azerbaycan 04062024 Aa (3)

DÖRT YENİ ANLAŞMA DAHA

Ayrıca, Fidan ve SOCAR Başkanı Rövşen Necef, doğal gaz teslimi ve takasına ilişkin dört anlaşma imzaladı. Bu anlaşmalar, Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınmasını, Türkmenistan gazının ise Türkiye'ye ulaştırılmasını sağlayacak.

Alparslan Bayraktar Azerbaycan 04062024 Aa (5)

BAKAN BAYRAKTAR'IN PAYLAŞIMI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bakü ziyaretinde önemli adımlar attıklarını belirtti. Bayraktar, "Geçtiğimiz ay İstanbul'da Azerbaycan Ekonomi Bakanı Sayın Mikayıl Cabbarov ile imzaladığımız Doğal Gaz Alanında İş Birliği Anlaşması'nın altyapısını oluşturacak yeni adımlar attık" ifadelerini kullandı.

Alparslan Bayraktar Azerbaycan 04062024 Aa (7)

GAZ TEDARİK ANLAŞMASI DETAYLARI

Bayraktar, açıklamasında, "BOTAŞ ve SOCAR arasında imzalanan dört anlaşma ile Azerbaycan gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınacak, Türkmenistan gazı ülkemize ulaştırılacak. Ayrıca BOTAŞ ile Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi arasında bu yıl sona erecek doğalgaz tedarik anlaşmasının 2030 sonuna kadar uzatılmasını da imza altına aldık" dedi.

Alparslan Bayraktar Azerbaycan 04062024 Aa (6)

Alparslan Bayraktar Azerbaycan 04062024 Aa (8)