Vatanına olan sevgisi, gösterdiği cesaretle Azerbaycan Türklerinin hafızasında ve gönlünde yaşayan Azerbaycan Milli Kahramanı, şehit Mübariz İbrahimov'un adı pek çok yerde yaşatılıyor.

Azerbaycan'ın Ermeni işgali altında bulunan Karabağ ve çevresindeki topraklarını kurtarmak amacıyla başlattığı tarihi harekatın ve zaferinin yıldönümünde, Azerbaycanlı şehidin adına sınıf açıldı.

ŞUŞA ANAOKULUNDAKİ SINIFA MÜBARİZ İBRAHİMOV ADI VERİLDİ

Iğdır'ın Topçular Mahallesi'ndeki Şuşa Anaokulunda, Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) tarafından oluşturulan sınıfın açılışı program ile gerçekleştirildi.

Açılış töreninde; Vali Yardımcısı Abdülkadir Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Serkan Başaran, İl Emniyet Müdürü Oğuzhan Yonca, İl Milli Eğitim Müdürü Servet Canlı, kurum amirleri ve öğrenciler yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış töreninde Kur'an-ı Kerim okunarak Türkiye ve Azerbaycan şehitleri anıldı.

ZAFER GÜNÜ'NDE ŞEHİDİN İSMİNİ TAŞIYAN SINIFIN AÇILIŞI YAPILDI

Törende konuşma yapan TURKAV İl Başkanı Kurban Parlar, 8 Kasım Karabağ Zaferi'ni kutlamak ve sınıfı açmak için özellikle bugünü seçtiklerini ifade etti.

Parlar, "Bugün bizlere düşen görev, tarihten günümüze kadar Türk coğrafyasında şehitlerimizin kanlarıyla sulanan, bizlere emanet edilen bu kutsal topraklara aynı şuurla sahip çıkıp korumak ve bizden sonraki nesillere de aynı bilinci aşılamaktır." dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir" sözüyle yola çıktıklarını dile getiren Parlar, Mübariz İbrahimov Sınıfı'nı tek millet iki devlet düsturuyla hazırladıklarını anlattı. 

"EVLATLARIMIZI BİRER TÜRK BAYRAĞI OLARAK GÖRÜYORUZ"

Parlar ayrıca şu ifadelere dikkat çekti:

"Burada eğitim alacak evlatlarımızın, vatan millet sevgisinin ne kadar kıymetli olduğunu anlamaları, bu sevgi ile yetişmeleri için sınıfımızı eğitime hazır hale getirmiş bulunmaktayız. Buradaki her evladımızı birer Türk bayrağı olarak görüyor ve tüm evlatlarımızın büyük kutlu ülküye hizmet eden birer Fırat, birer Eren, birer Aybüke, birer Mübariz olmaları için mücadele veriyoruz. Karabağ’ın bağımsızlığı için şehit olan Mübariz İbrahimov nezdinde Türkiye Cumhuriyeti ve Türk dünyası için geçmişten günümüze canını veren tüm şehitlerimizi de buradan rahmetle, minnetle anıyoruz."

MÜBARİZ İBRAHİMOV KİMDİR?

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri askeri Astsubay Çavuş Mübariz İbrahimov, 2010 yılında 18 Haziran gecesi, Ermenilere karşı tek başına girdiği çatışmada şehit düştü.

Kahraman asker Mübariz İbrahimov, o zaman Ermeni işgalinde olan Dağlık Karabağ’ın Terter cephesinde aralarında rütbelilerin de olduğu 45 Ermeni askerini öldürdü. İbrahimov, kendi mühimmatı tükenince Ermeni silah ve mühimmatını kullanarak 5 saat çarpıştı ve sabaha karşı şehit oldu.

Ermeniler şehit Mübariz’in naaşını Azerbaycan'a 2 ay sonra teslim etti. Mübariz’in naaşından dahi korkan Ermeniler, cansız bedenine hareket etti.

MİLLİ KAHRAMAN İLAN EDİLDİ

İbrahimov, Azerbaycan devleti tarafından aynı yıl 22 Temmuz'da milli kahraman ilan edildi. 
Ayrıca 4 Ekim 2020’de topraklarını işgalden kurtaran Azerbaycan ordusu, 45 Ermeni askerini tek başına öldüren İbrahimov’un bastığı Ermeni karakoluna Azerbaycan bayrağı dikti.