Türkiye'nin, 11 Kasım tarihinin ormanların korunmasının önemine işaretle, “Türk Devletleri Milli Ağaçlandırma Günü” olarak kutlanması önerisi memnuniyetle karşılanarak 11 Kasım 2023 tarihinden itibaren “Türk Devletleri Milli Ağaçlandırma Günü”nün her yıl TDT Üye ve Gözlemci Devletleri tarafından kutlanmasına karar verildi.

Astana Zirvesi'nde alınan bu karar gereği 11 Kasım'ın Türk Devletleri Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan edilmesi üzere pek çok ülkede fidan dikme etkinlikleri düzenleniyor.

AZERBAYCAN'DA MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Azerbaycan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının girişimiyle Türkiye ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi diğer ülkelerle eş zamanlı olarak ülkenin farklı bölgelerinde fidan dikimi gerçekleştirildi.

Bakü'ye bağlı Müşfikabad kasabasındaki ağaçlandırma etkinliğine, Azerbaycan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Macaristan'ın Bakü büyükelçiliklerinden büyükelçi ve yetkililer, Bakü'deki Türk okullarının öğrencileri ve vatandaşlar katılım sağladı.

AZERBAYCAN GENELİNDE 11 BİN 111 FİDAN DİKİLDİ

Bakan Babayev, etkinlik kapsamında yaptığı konuşmada, bugün Müşfikabad'da bin 111, Azerbaycan genelinde ise 11 bin 111 fidan dikildiğini ifade etti.

Ayrıca Babayev, Milli Ağaçlandırma Günü etkinliklerini 3 yıldır Türkiye ile eş zamanlı olarak devam ettirdiklerini belirtti. Babayev bu etkinliklere katılımın tüm Türk dünyası genelinde genişlemesinden memnuniyet duyduklarını vurguladı.

ERDOĞAN'IN BAŞLATTIĞI SEFERBERLİK TDT ÜYESİ ÜLKELERE YANSIDI

Büyükelçi Bağcı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'da başlattığı ağaçlandırma seferberliğinin bugün TDT üyesi ülkelere de yansıdığını kaydetti.

Bağcı, "Azerbaycan bu kampanyaya 2020'den itibaren katkı veriyor. Bugün Azerbaycan'daki Türk eğitim kurumlarıyla buradayız. Yağış miktarının azaldığı, iklimlerin bozulduğu dönemde ağacın iklim düzeni için önemli yeri var. Bu yöndeki duyarlılığı Sayın Cumhurbaşkanımız başlatmıştır, eşi Emine Erdoğan Hanımefendi devam ettirmiştir." diye konuştu.

11 KASIM MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığının Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

"6 Kasım 2019 tarihli ve 11 Kasım Ağaçlandırma Seferberliği konulu 2019/24 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla her yıl 11 Kasım gününün 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak kutlanması uygun görülmüştür. Ülkemizin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi yeniden oluşturmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevre değerlerini korumak gibi pek çok amaçla 2019 yılından itibaren her yıl, 11 Kasım gününde, Bakanlığımızın koordinasyonunda, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin de katılımıyla, tüm yurtta eş zamanlı olarak fidan dikim etkinlikleri düzenlenmektedir."