Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vatandaşların borsayı bir oyun alanı olarak görmemesi gerektiğini, borsanın aslında yatırım yapılan bir platform olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, bu açıklamayı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) öncülüğünde ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Finansal Okuryazarlık Platformu Tanıtım Toplantısı’nda yaptı. Toplantıda, finansal okuryazarlığın artırılması amacıyla geliştirilen ve 6 kategoride toplam 51 eğitici videonun yer aldığı platform tanıtıldı.

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa2

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa1

FİNANSAL OKURYAZARLIK TEMEL EĞİTİMİN PARÇASI OLMALI

Finansal okuryazarlığın yediden yetmişe herkese sunulması gereken bir konu olduğunu ifade eden Şimşek, "Finansal okuryazarlık bizim temel eğitimimizin bir parçası olmak zorunda. Orta Vadeli Programımıza (OVP) ve kalkınma planımıza bakarsanız, Milli Eğitim Müfredatında finansal okuryazarlığın önemli bir alan olması hususunu zaten vurguluyoruz." dedi. Şimşek, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bu konuda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa4

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa3

BİLGİYE VE ANALİZE DAYALI YATIRIM

Borsada 8,6 milyon yatırımcı ve sermaye piyasalarında 12 milyon hesabın bulunduğunu vurgulayan Şimşek, "Yatırım işi hangi ölçekte olursa olsun bilgiye, analize dayalı olmak zorunda. Bu işler tüyoyla, duyumlarla, dedikoduyla yapılacak işler değil." dedi. Finansal Okuryazarlık Platformu'nun eğitim ve sertifikalandırma boyutuna dikkat çeken Şimşek, platformun ücretsiz ve herkese açık olduğunu belirtti.

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa5

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa6

ENFLASYON HEDEFLERİ

Enflasyon konusuna da değinen Şimşek, "Bizim dezenflasyon programımız başarılı bir şekilde uygulanıyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon yükselmeye devam edecek. Ama yıl sonunda enflasyonun 30'lu rakamları görmesini bekliyoruz." dedi. Şimşek, gelecek yıl enflasyonun 10'lu rakamlara, bir sonraki yıl ise tek hanelere düşeceğini ve düşük seviyelerde tutulacağını ifade etti.

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa9

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa8

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa7

BORSA YATIRIM ALANI

Vatandaşların borsayı bir oyun alanı olarak görmesi yerine yatırım alanı olarak değerlendirmesi gerektiğini belirten Şimşek, "Borsa oyun alanı değil, yatırım yapılan bir platform. Hisse senedi aldığınız zaman aslında bir şirketin ortağı oluyorsunuz." dedi. Finansal okuryazarlığın toplumun tüm kesimleri için önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, üniversiteler, eğitim kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bu konuda büyük iş düştüğünü belirtti. Şimşek, finansal okuryazarlığın sadece finans kesimi değil, herkes tarafından öğrenilmesi gereken bir alan olduğunu da sözlerine ekledi.

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa12

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa11

Mehmet Simsek Finansal Okuryazarlik 22052024 Aa10

Editör: Mevlüt Peker