Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, ekonomi programının 3 hedefini açıkladı. "OVP'nin ana hedefi fiyat istikrarıdır, fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz, nitelikti, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi olmaz. İkinci hedefimiz mali disiplinin tesis edilmesidir, üçüncüsü de sürdürülebilir bir cari açık" ifadelerini kullandı. 

OVP PROGRAMININ ANA HEDEFİ İSTİKRARDIR

Küresel büyümenin yavaş seyrettiği bir dönemdeyiz. Euro Bölgesi'nde büyüme 2024'te bir miktar güçlenecek, bu toparlanma sanayimiz açısından cüzi de olsa destekleyici bir husus. Küresel enflasyonun iniyor olması 2024 ve 2025'te Fed ve ECB'nin faiz indirimi beklentilerini artırmış durumda. Küresel ticarette korumacı politikalar yeni değil ancak yoğunlaştı, sadece mal ticareti ile sınırlı değil, yatırım ve hizmetlerde bile korumacılık yeni normale dönmüş durumda. (OVP) Programın ana hedefi fiyat istikrarıdır, fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz, nitelikti, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi olmaz.

Mehmet3

BÜYÜMEDE DENGELEME İHTİYACI ÇOK NETTİR

İkinci hedefimiz mali disiplinin tesis edilmesidir, üçüncüsü de sürdürülebilir bir cari açık. Büyümede bir dengelenme ihtiyacı olduğu çok nettir, sadece içeride ve dış kaynak ile tüketerek büyümeyi sürdürmek mümkün değildir. Yapısal reformlar programın olmazsa olmazıdır. Yapısal reformlar hedefleri gerçekleştirmede ve kalıcı hale getirilmesinde esas rolü oynayacaktır. Fed enflasyonu nasıl indirdiyse, AB nasıl indirdiyse, Brezilya, Meksika nasıl indiriyorsa biz de öyle yapıyoruz.

TÜRKİYE'DE ENFLASYONUN YER ÇEKİMİNE  KARŞI MÜCADELE EDECEĞİNE İNANMIYORUM

Büyüme ve enflasyon arasında bir gerilim yok, bu gerilim olsa da kısa vadelidir, konjonktüreldir, kalıcı değildir, sürdürülebilir yüksek büyüme için enflasyonun düşük olması lazım. Türkiye'de enflasyonun yer çekimine karşı mücadele edeceğine inanmıyorum. Düşecektir. Bu program sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır, siyasi sahipliği olan bir programdır, bu program bir ekip tarafından Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulmuş, uygulamaya konulmuş, uygulamadan sonuç alınmış bir programdır, geçici bir heves değildir. Finansman konusunda sorunların köklü kalıcı çözüm fiyat istikrarındadır. Bütçe açığını önümüzdeki dönem sınırlamaya devam edeceğiz.

Mehmet2

BÜTÇE AÇIĞININ BÜYÜK SEBEBİ DEPREM KAYNAKLI

Maliye politikası ayağında kaygıya şu aşamada gerek yoktur. Bütçe açığındaki harcamaların neredeyse üçte ikisi deprem ile ilişkiliydi. Yapısal dönüşüme kaynak ayırmamız lazım. Mali disiplinin tesis edilmesi önemlidir. Daha düşük risk primi, daha yüksek kredi notlarına kavuşmasının önemli ön koşullarından biri mali disiplindir. Para politikasındaki normalleşme gelecek enflasyonu çıpalayacak düzeyde olacaktır.

VERGİNİN TABANINI GENİŞLETECEĞİZ

Verginin tabanını genişleteceğiz, şu anda verginin hakkıyla alınmadığı alanlarda çaba göstereceğiz, şu anda çalışmalar var, düzenleme gerektiren ve gerektirmeyen hususlar var. 2024'te OVP'de öngördüğümüzün altında bütçe açığı ile kapatmak için elimizden geleni yapacağız. Dış borcun sürdürülebilir düzeyde tutulması lazım. Sanayide dönüşüm, sanayide niteliğin artırılması için ilave çalışmalar olacak. Rezerv birikimi sürecek, kırılganlığın azalması için rezerv birikimi yapılmalı.

SAKARYA GAZ SAHASI'NDA 2028'DE KENDİ İHTİYACININ YÜZDE 2-25'İNİ ÜRETEBİLECEK

Sakarya Gaz Sahası'nda Türkiye 2028'de kendi ihtiyacının %20-25'ini üretebilecek. Net ihracatın katkısı eksi olmuştur, biz bunu değiştirmek istiyoruz, daha dengeli olması için çaba göstereceğiz. Temelde büyüme sorunumuz yok, bunun kompozisyonunun reformla, sanayide dönüşümle kalıcı sürdürülebilir bir patikaya oturtmamız gerekiyor."

Mehmet1

KUR OYNAKLIĞI AZALIYOR

Aylık bazda sonuçları almaya başladık. İlk yıl geçiş dönemidir. Şu anda geçiş dönemindeyiz. Ülkenin risk primi düştü. Ortalama 600-700 aralığından 300 civarına indi. Getiri farkları azaldı. Kur oynaklığı azalıyor. TL’de opsiyonların ima ettiği kur oynaklığı şu anda nispeten istikrarlı ülkelere benzer şekilde gidiyor. KKM’den çıkışı hedefliyoruz. KKM, dezenflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor, parasal aktarım mekanizmasını bozuyor, kamunun üzerinde bir yük oluşturuyor, piyasaları bozmadan çıkacağız, sabırla ve zamanla çıkacağız. Kripto düzenlemesini yakın zamanda Meclise gönderiyoruz.

Editör: Ozan Barış Erim