Kafkametler adlı Türk Bayraklı yük gemisi 19 Kasım'da, Rusya'nın Temruk şehrinden aldığı bin 542 ton ferrosilikon yükünü İzmir'in Aliağa ilçesine gitmek üzereyken Kdz. Ereğli açıklarında battı. Askeri mendireğe çarparak batan geminin 12 mürettebatından 5'inin cansız bedenine ulaşıldı. Geminin kayıp 7 mürettebatına 12 gündür ulaşılamadı. Bölgede havadan, karadan ve denizden yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere ilçeye gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; son gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı.

"TÜM KIYI ŞERİDİ ARANDI"

Tüm kıyı şeridinde aramaların yapıldığı ve bir ize rastlanılmadığını aktaran Bakan Yerlikaya, "19 Kasım 2023 pazar günü pek çok şehrimizde olduğu gibi Kdz. Ereğli'de Zonguldak'ta da gerçekten çok büyük yağışlar alındı. Fırtına güçlüydü. Denizde de olumsuz hava koşulları sebebiyle çok güçlü bir fırtına yaşandı. Bu süreçte Kafkametler Gemisi bildiğiniz gibi 19 Kasım Pazar günü sabah saat 10.20 sıralarında askeri mendireğe çarparak maalesef battı. 12 mürettebatı arama kurtarma çalışmalarına hemen başlandı. Şunu belirtmemiz lazım. Hem hava koşulları hem deniz kuşları fırsat verdikçe çok güçlü bir şekilde arama kurtarma çalışmalarına başlandı. Bildiğiniz gibi beş gemicimizin cansız bedenine ulaşılmıştı. Diğer 7 gemi mürettebatını da bugüne kadar arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Şunu söylemem lazım. Şu ana kadar ilçe sahili bandında 8 sektörde yani tüm kıyı şeridinde karadan 196 kilometre uzunluğunda bin 250 kilometrekarelik alan hava unsurlarımızca 73 dalgıç ile denizde arama çalışmaları yürütülmekte ancak kayıp denizcilerimizden şu ana kadar herhangi bir emareye maalesef rastlamadık" ifadelerini kullandı.

"578 PERSONEL VE 34 ARAÇ İLE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

AraDeğerli arkadaşlar şu an itibariyle arama çalışmalarımız 73 dalgıç, 578 personel, 2 gemi, 1 helikopter, 17 bot, üç dron, 4 insansız su altı aracı, 7 yandan taramalı sonar sistemi olmak üzere toplam 34 araç ile devam etmektedir. Gemicilerin arama çalışması bu yedi mürettebatımızın aramasıyla ilgili kurtarma gemilerimiz ile JAK, Sahil Güvenlik, AFAD, emniyet ve Deniz Kuvvetleri tarafından su altından dalgıçlarımız tarafından yapılmakta. Yine Jandarma, Emniyet ve AFAD tarafından aydınlatma marifeti ile devam ediyor. 8 noktada Karadan tüm kıyı şeridinden olmak üzere devam ediyor ve hem uçak hem helikopterle de değerli arkadaşlarım sahil bandında arama kurtarma devam ediyor" dedi.
 

Editör: Ozan Barış Erim