Vatandaşın “sokak köpekleri” olarak nitelendirdiği, literatürde “başıboş köpekler” ya da “sahipsiz köpekler” olarak tanımlanan sorun çığ gibi büyüyor. Hemen her gün Türkiye’nin dört bir tarafından gelen sokak köpekleri saldırıları, canından bezen vatandaş tarafından “köpek terörü” olarak görülüyor. Sorunun çözümü için üretilmek istenilen tüm formüllerin karşısında ise ilk olarak sözde hayvan hakları savunucuları ve sözde hayvanseverlerin durdukları görülüyor.

SOKAKTA KÖPEK ÇETELERİ GÖRMEK İSTEYEN SEKTÖR

Kedi ve köpek mama sektörünün en güçlü olduğu ülkelerin başında gelen Türkiye’de sokak hayvanları sorununun çözülmesini istemeyenlerin masum bir terim olan “hayvan hakları” teriminin arkasına gizlenmesi, kimi sözde hayvanseverlerin kasıtlı kimi hayvanseverlerin ise bu kötü niyete alet olmaları sebebiyle soruna çözüm üretmek isteyen tüm merci ve gönüllülerin cesaretini kırıyor. Çocuk, yaşlı, kadın hatta kediler gibi fiziksel olarak güçsüz gördükleri tüm insan ve hayvanlara topluca saldırarak ağır yaralanma ya da ölümlerine neden olan sokak köpekleri konusunu cesaret göstererek günlerdir televizyon ekranlarında analiz eden Habertürk Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır da aynı kaderi yaşadı.

“KÖPEKLERİN YAŞAM KALİTELERİNİN ARTIRILMASI İÇİN…”

Habertürk’te yayınlanan “Gün Başlıyor” programında “Sahipsiz köpek sorunu nasıl çözülür?” konusunu değerlendiren gazeteci Fevzi Çakır, başıboş köpekler sorunu ile ilgili büyük oranda konsensüs sağlayan halkın, başıboş köpekler sorununun çözülmesi, sokakların köpeklerden temizlenmesi, bu köpeklerin son derece modern koşullara sahip barınaklarda himaye altına alınması, kısırlaştırılması ve popülasyonunun engellenerek yaşam kalitelerinin artırılması fikrinde olduğunu belirtmişti.

“VATANDAŞ SOKAKTA BAŞIBOŞ KÖPEK İSTEMİYOR”

Kamuoyu araştırmaları dışında televizyon izleyicileri, sosyal medya kullanıcıları yorumlarına dahi bakıldığında halkın yüzde 98’inin sokaklarda başıboş köpeklerin olmaması gerektiğini savunduklarının görülebileceğini belirten Habertürk Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır, merkezi idarenin, yasama organının, siyasi partilerin, yerel idarecilerin daha cesur olmaları gerektiğinin altını çizmişti. Başıboş köpekler sorununu çözen ülkelerden örnekler aktaran, sorunun çözümü noktasında yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünün altını çizen gazeteci Fevzi Çakır, taşın altına elini koymayan, sorunun çözümü için irade kullanmayan siyasilere oy verilmemesi çağrısında da bulunmuştu.

YİNE AYNI TEPKİLER

Büyük cesaret göstererek, sorunun çözümü için günlerce başıboş köpek sorununu gündeme getiren, tüm yayınlarında konuyu her yönüyle ve dünyadaki tüm çözüm örnekleriyle ele alan Fevzi Çakır’ın da karşısına, her zamanki gibi bir “hayvan haklarını koruma” derneği dikildi.

Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Aydın, sosyal medya platformu X’teki @Nihal_K34 hesabından yaptığı paylaşımla, gazeteci Fevzi Çakır’ın sarf ettiği bir cümleyi, bağlamından kopararak algı oluşturmak ve Çakır’ı susturmak istedi.

Sokak hayvanı sorunun tek suçlusunun ve tek sorumlusunun 1389 belediyeden bakımevi kısırlaştırma merkezi kurmayan 1100 belediye olduğunu ileri süren Nihal Aydın, kısırlaştırma merkezi kurmayan bu belediyelerin görev ihmalinde bulunarak, hayvanlar üreyip çoğaldıkça bu hayvanları topladıklarını ve başka belediye sınırlarına attıklarını belirtti. Atılan hayvanların atıldıkları yerlerde hızla çoğaldığını, hayvanların aç sefil yaşam mücadelesi verirken çoğalan hayvanlardan dolayı vatandaşın da muzdarip olduğunu ifade eden Nihal Aydın, “Bugün ‘sokakta hayvan olmaz’ diyenler kısırlaştırma merkezi kurmayıp toplayıp başka yere atıp hayvan sayısının hızla artmasına neden olan belediyelerin görev ihmalini sorgulasın” dedi.

Nihal Aydın paylaşımını şu şekilde sürdürdü:
“19 yıldır bakımevi kurmayan 1 veteriner hekim dahi almayıp 3-5 hayvanı bile kısırlaştırmayı beceremeyen bu belediyelere ‘toplasın, barınaklarda baksın’ demek akla, yasaya ve hayatın olağan akışına aykırıdır. Velev ki oldu, toplanan hayvanlar başka belediye sınırlarına atılmaya devam edecek ve hayvan sayısında patlamalar olacak. Konya, Aydın, Balıkesir, Trabzon, Gaziantep, Ankara gibi ve daha pek çok dev bakımevi olan şehirde hayvan sayısında patlama olmuştur. Çünkü hayvanlar dev barınaklara götürülme bahanesinde başka şehirlere atılmaktadır. Siz şimdi bunların hangisini biliyorsunuz da oradan bilmeden ahkam kesiyorsunuz! Bu gerçekleri bilmeden yaptığınız şu değerlendirmeler bu sorunun daha da büyümesine neden oluyor. Bilgi ile haber yapmak istiyorsanız ve gerçekten bir çözüm istiyorsanız bu haberleri bir haberci olarak kendi bildiklerinizle değil biz STK lardan doğruları öğrenip bilgi ile haber yapın. Tabii gerçekten çözüm oluşturulsun istiyorsanız.”

NİHAL AYDIN, FEVZİ ÇAKIR’I İYİ DİNLEMEMİŞ!

Oysa ki günlerdir yayınlarında belediyelerin sokak köpeklerini toplayarak başka il ya da ilçe belediyesi sınırlarına bıraktığını, bunun suç olduğunu, köpekler için yüksek standartlara sahip bakımevleri kurmaları ve veteriner istihdamı sağlamaları gerektiğini söyleyen Fevzi Çakır, “akham kesmeyin” gibi çirkin ifadelerle had bildirmeye, hedef göstermeye çalışan Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Başkanı Nihal Aydın'a X’teki @fevzickr hesabından cevap verdi. Gazeteci Fevzi Çakır şunları kaydetti:

“Yorumunuz ekine iliştirdiğiniz video bir haftadır gerçekleştirdiğimiz yayınlardan sadece bir bölümüdür. Hafta boyunca sorunu yayımlarımızda; her açıdan değerlendirdik, dünya örneklerini konuştuk. Belediyelerin sorumluluğuna da iddianızın aksine fazlasıyla değindik. Hatta bu soruna dair ‘çözüm önerisi dile getirmeyen belediye başkanlarına oy vermeyin’ dahi dedik. Sorumluluğu olan herkesi göreve davet ettik…Yani ‘ahkam’ kesmedik, derin bir toplumsal mevzuya dair sorumlu yayıncılık görevimizi yerine getirdik.”

Paylaşımında Fevzi Çakır, kendisine yasa dersi vermeye çalışan Nihal Aydın’ya şu cevabı verdi:
“Yasaları ve Türkiye uygulamalarını sizden daha iyi biliyorum. Siz dünyada sadece Türkiye Cumhuriyeti’nde olan yasal mevzuat üzerinden meseleyi yorumluyorsunuz ama hatırlatırım; bu ülkede 10 yaşında köpekler tarafından parçalanan Tunahan başta olmak üzere tüm insanların da insanca yaşama hakkı vardır.”

FEVZİ ÇAKIR GERİ ADIM ATMADI

Nihal Aydın'a “Başıboş sokak köpekleri meselesini sıradan bir mesele gibi göremezsiniz” diyen Fevzi Çakır, son dönemde yaşanan hadiseler ve bir hafta boyunca yaptıkları yayınlar sonrası aldığı geri dönüşlerin toplumunun çok büyük bir çoğunluğunun ‘Sokakta köpek istemiyoruz” şeklinde olduğunun altını çizerek geri adım atmadı. Fevzi Çakır, “Ben de sokakta köpek istemiyorum. Modern dünya bu soruna nasıl çözüm üretti ise Türkiye’nin de bu sorunu çözmesi için sorumlu habercilikten geri durmayacağız.” ifadeleriyle kararlılığını vurguladı.

Editör: Zeynep Baş