Belçika'nın Felemenkçe kamu yayın kurumu VRT, İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın ikinci yarı finalinde dikkat çekici bir protesto eylemine imza attı. İsrail'in politikalarını protesto amacıyla, yayını kısa süreliğine durduran VRT, ekrana "Bu bir sendika eylemidir. İsrail Devleti'nin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. İsrail basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayını kısa bir süreliğine durduruyoruz. #DerhalAteşkes #SoykırımıDurdurun" mesajını taşıdı.

Eurovision Israil 10052024 2

SENDİKADAN SERT TEPKİ

Eylemi düzenleyen ACOD-VRT işçi sendikası, İsrail'in Orta Doğu'daki eylemlerini sert bir dille kınadı. Sendika, yaptıklarına yalnızca seyirci kalmanın artık bir seçenek olmadığını belirterek, İsrail'in soykırım yapmakla suçlandığını ve Eurovision'da İsrailli bir adayın yer almasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Eurovision Israil 10052024 3

ULUSLARARASI ÇAĞRI VE EYLEMİN AMAÇLARI

Sendika, İsrail hükümetine yönelik eylemleri durdurma çağrısında bulunarak, uluslararası gözlemcilerin ve basının Gazze'ye serbestçe girebilmesi ve müzakereler için masaya oturulması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, bu eylemle net bir mesaj vermek istediklerini belirtti.

Belcika Vrt Tv Israil Protesto 10052024 Iha

YAYIN NORMAL SEYRİNE DÖNDÜ

VRT tarafından yapılan bu protesto eylemi sonrasında, yayın normal seyrine döndü. Aynı gün içerisinde, İsrailli yarışmacı Eden Golan'ın katılımı, Malmö'de binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Eurovision Israil 10052024 4

Editör: Mevlüt Peker