Berat gecesi, Kur'an'ın Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.

Cami Namaz Dua 09012024 28

Bu sebeple müslümanlar tarafından, bu geceyi ibadetle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanılır. Peki Berat Kandili'nde hangi dualar okunur? Berat Gecesi yapılacak ibadetler nelerdir? İşte detaylar..

Cami Namaz Dua 09012024 24

BERAT KANDİLİ İBADETLERİ

Ramazan ayına 15 gün kaldığını müjdeleyen mübarek Berat Kandili, 24 Şubat 2024 Cumartesi günü idrak edilecek. Berat Gecesi'nde müslümanlar bu mübarek geceyi namazlar ve ibadetlerle idrak edecek. Dua ve isteklerin kabul edileceği, günahların bağışlanacağı müstesna ve mübarek Berat Kandili'nde oruç tutulması din alimlerine göre tavsiye ediliyor. 

Cami Namaz Dua 09012024 15

Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan bu gecede bol bol dua etmek, ibadetleri yerine getirmek ve tövbe istiğfar etmek önemlidir. Kuran-ı Kerim okunması, nafile namazlar kılınması, tesbih ve zikir çekilmesi, hayır işleri yapılması, akraba ziyaretleri gibi ibadetler de bu gecede tavsiye edilmektedir.

Cami Namaz Dua 09012024 21

Nafile namaz kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak, salavat-ı şerife getirmek, sadaka vermek, Kur'an-ı Kerim'de geçen mensur dualarla dua etmek, Peygamber Efendimiz'in (SAV) öğrettiği zikirleri çekmek, 'Subhanallah' gibi mübarek kelimeleri tespih çekmek bu gece yapılabilecek başlıca ibadetlerdir..

Cami Namaz Dua 09012024 1

BERAT KANDİLİ'NDE HANGİ DUALAR OKUNUR?

Rabbimiz Kur'anı-ı Kerim'de "Bana dua edin, duanızı kabul edeyim." beyanıyla davet etmiştir. Berat Kandili gibi mübarek vakitlerde samimi bir kalple edilecek dualardan;

Dua 08012024 7

"Ey Rabbimiz! Bizi sana boyun eğenlerden kıl, neslimizden de sana itaat eden bir ümmet çıkar, bize ibadet usullerimizi göster, tevbemizi kabul et; zira, tevbeleri çokça kabul eden, çok merhametli olan ancak sensin." (Bakara Suresi, 128)

Dua 08012024 4

"…Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru!" (Bakara Suresi, 201)

BERAT GECESİ YAPILACAK İBADETLER

  • Kur'an-ı Kerim Okumak

Berat Kandili gibi mübarek günlerde Kur'an-ı Kerim okumanın sevabı katbekat artar. Mümkünse çevremizdekilerle ve ailemiz ile birlikte hatim yapmak, mümkün değilse Yâsin suresi, Mülk ve Fetih gibi sureleri, Fâtiha ve kısa sureleri, faziletine inanarak ve sevabını Allah'tan umarak okumak gerekir.

Dua 08012024 6

  • Tövbe edip, mağfiret dilemek

Berat Kandili, işlediği hatalardan pişman olup, bağışlanma bekleyen biz kullar için tövbe edip mağfiret dilemek için muhteşem bir zaman dilimidir.

  • Oruç Tutmak

Berat Kandili, Eyyam-ı Biyd'e denk gelmektedir. Peygamber Efendimiz (SAV) Eyyam-ı Biyd olarak anılan ayın 13, 14 ve 15. gününe denk gelen 3 günde oruç tutmayı tavsiye ederdi. Ömrünün sonuna değin terk etmediği bu ibadet tüm Müslümanlar için büyük önem ifade eder.

dua_84729

  • Nafile Namazı Kılmak

Rabbimizin 5 vakit olarak kılınmasını farz kıldığı namaz ibadeti İslam'ın temel şartlarındandır. Her türlü ibadetin büyük önem kazandığı bu gecede nâfile namaz kılmak, varsa kazaya kalmış namazlarımızı yerine getirmek oldukça önemlidir.

  • Sadaka Vermek

Sadaka vermek, ihtiyacı olan kimselere el uzatmak dinimiz İslam'da ecri büyük olan ibadetlerden biridir.

Cami Namaz Dua 09012024 16

  • Peygamber Efendimiz'in (SAV) Hadislerde Tavsiye Ettiği Zikirleri Çekmek

"Hasbünallahü Ve Nimel Vekil" gibi Kur'an-ı Kerim'de geçen ve Peygamber Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerde bizlere öğrettiği zikirleri sık sık söylemek oldukça önemlidir.

"Sübhânallâhi velhamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallâhü ekber demek, benim için, üzerine güneş doğan her şeyden daha kıymetlidir." (Müslim, Zikir, 32 / Tirmizî, Daavât, 128)

Cami Namaz Dua 09012024 29

"Her kim, lâ ilâhe illâllâh der ve Allah'tan başka tapılan şeyleri reddederse, onun malına ve canına dokunmak haram olur. Hesabı da Allah'a kalmıştır." (Müslim, İman, 37)

  • Berat Kandili'nde gerçekleştirilmesi gereken ibadetlerden biri de Salavat-ı şerifedir.

Peygamberimiz Efendimize (SAV) salavat getirme hususunda Allah Teâlâ, Kur'an-ı Kerim'de, "Allah ve melekler peygambere salât ediyorlar; ey iman edenler, siz de ona salât ve selâm okuyun." (Ahzab suresi, 56) buyurur.

Editör: Nurseli Fırat