ABD Senatosu'nun önde gelen isimlerinden bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze politikalarını sert bir dille eleştirdi. Sanders, Netanyahu'nun Amerikan üniversite kampüslerindeki Gazze'ye destek gösterilerini "antisemitik" olarak nitelendirmesine tepki gösterdi.

Bernie Sanders 28042024 2

'FİLİSTİNLİLERE YAPILANLAR ANTİSEMİTİZM DEĞİLDİR'

Bernie Sanders, "Hayır Bay Netanyahu, altı aydan kısa bir sürede aşırılıkçı hükümetinizin, yüzde 70'i kadın ve çocuk olan 34 binden fazla Filistinliyi öldürmesine ve 78 binden fazlasını yaralamasına dikkat çekmek antisemitizm ya da Hamas yanlısı olmak değildir" dedi. Bernie Sanders ayrıca, Netanyahu yönetiminin Gazze'deki 221 binden fazla evi yerle bir ettiğini ve 1 milyondan fazla kişiyi evsiz bıraktığını, ayrıca bölgenin elektrik, su ve kanalizasyon altyapısını tamamen yok ettiğini belirtti.

Bernie Sanders 28042024 4

SANDERS: 'EYLEMLERİNİZDEN SORUMLU TUTULMAK ANTİSEMİTİZM DEĞİL'

Bernie Sanders, antisemitizmin ciddi bir bağnazlık olduğunu ve milyonlarca kişiye zarar verdiğini vurgulayarak, "Ancak lütfen aşırılıkçı ve ırkçı hükümetinizin ahlaksız ve yasa dışı savaş politikalarından dikkatimizi başka yere çekmeye çalışarak Amerikan halkının zekasıyla alay etmeyin" ifadelerini kullandı. Bernie Sanders, Binyamin Netanyahu'nun İsrail mahkemelerindeki suçlamalardan dikkati dağıtmak için antisemitizmi kullanmaması gerektiğini söyledi ve "Eylemlerinizden dolayı sizi sorumlu tutmak antisemitizm değildir" diye ekledi.

Bernie Sanders 28042024 3

Bernie Sanders 28042024 5

NETANYAHU VE ABD TEPKİLERİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerikan üniversitelerindeki Gazze'ye destek gösterilerini "Yahudi karşıtı" olarak tanımlamış ve Joe Biden yönetiminin antisemitizme karşı harekete geçmesi gerektiğini savunmuştu. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson ise Columbia Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada üniversitelerin antisemitik eylemlere izin vermemesi gerektiğini belirtmişti.

Mike Johnson 28042024

Editör: Mevlüt Peker