BLOK OY NE DEMEK, BLOK OY NEDİR?

Blok oy, diğer bir adıyla Serbest Listeli Çoğunluk Sistemi, bir seçim çevresinde birden çok temsilcinin seçildiği (geniş bölge) bir seçim sistemidir. Her bir seçmenin seçim çevresine düşen sandalye sayısı kadar oy hakkının bulunduğu sistemde seçmen, oyunu istediği partiye verebilir. Tek bir partinin adaylarına vermek zorunda değildir.

Secim1

Tek turlu olarak gerçekleştirilen Serbest Listeli Çoğunluk Sistemlerinin uygulandığı ülkelerin çoğunda seçmenler isterlerse daha az sayıda oy kullanma hakkına da sahiptir.

Secim 4

BLOK OY HANGİ ÜLKELERDE KULLANILIR?

Blok oy sistemi, kullanımı yaygın olmayan bir seçim sistemidir. Diğer adıyla Serbest Listeli Çoğunluk Sistemi, genellikle siyasi partilerin kurulma aşamasında olduğu ya da zayıf olduğu ülkelerde kullanılmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri ve Tuvalu günümüzde Serbest Listeli Çoğunluk Sistemi'ni (Blok oy) kullanmaktadır. Blok oy, Ürdün’de 1989’da, Moğolistan’da 1992’de, Filipinler ve Tayland’da ise 1997’ye kadar kullanılmış ancak ortaya çıkan sonuçlardan memnun olunmaması gerekçesiyle sistemden vazgeçilmiştir.

Editör: Nurseli Fırat